Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

27 april 2024 | 07:00

Kvällens tv-tips: Kontroversiella dramat från 2011 förbjöds i hemlandet - vann Oscar

Den som vill sätta tänderna i något krävande men ack så gripande drama har något att se fram emot ikväll.
För oss i Sverige är det en självklarhet med musik, film och konst. I andra länder tillhör censur vardagen och filmskapare tvingas ta till kreativa knep för att få sagt det dem vill. "A Separation", eller "Nader och Simin - En separation" som filmen döpts till i Sverige är en film som förbjöds i hemlandet Iran då regissören Asghar Farhadi uttalade sig om just censur. 
 
Filmen i sig är inte det mest kontroversiella utan storyn följer ett par som inte kan enas om vad som är bäst; Simin (Leila Hatami) vill flytta utomlands och Nader (Peyman Moaadi) vill stanna kvar i Iran för att ta hand om sin sjuke far. Som i många andra separationer hamnar deras dotter i kläm och situationen förvärras av ett dramatiskt gräl mellan Nader och den religiösa kvinnan som tar hand om hans pappa.
 
 
Dramat fick två Oscarsnomineringar för bästa originalmanus och bästa utländska film varav den sistnämnda resulterade i en vinst. Filmen hamnar på plats 116 över IMDb:s top 250 bästa filmer, sitter på sällsynta 99% på filmkritikersidan Rotten Tomatoes och fick en stabil fyra i betyg här på MovieZine.
 
Andreas Samuelson skriver att "man undviker något pompöst melodrama och fokuserar istället på teman som religion, lojalitet, heder och familjevärderingar - något den mest inskränkte svensson kan relatera till, trots kunskapsbrist om den iranska kulturen." Ikväll visas filmen på tv. 
 
Här kan du se "Nader och Simin - En separation":

• Ikväll 21:00 i SVT2
• Gratis på SVT Play 
• Hyr/köp på SF Anytime eller iTunes 
 
 
Vad ger du för betyg till "Nader och Simin - En separation"? Kommentera gärna. 
| 27 april 2024 07:00 |