Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 december 2023 | 07:00

TV-tips: Kaxig, rebellisk tonårspunk i Lukas Moodyssons mest underskattade film

En av Sveriges mest spännande filmskapare, Lukas Moodysson återvände med bravur till kaxigt tonårsdrama med underskattade ”Vi är bäst!”. Se den på SVT idag.
Med långfilmsdebuten ”Fucking Åmål” (1998) etablerade sig Lukas Moodysson i såväl svenska filmvärlden som filmhistorien. Därefter har han levererat en rad spännande titlar, med både charmig humor och nattsvart allvar. En lika oförutsägbar som kreativ filmskapare.
 
Efter misslyckandet ”Mammut” (2009) återvände han till tonårsfilm då han vill arbeta med barnskådespelare. Resultatet var den utmärkta ”Vi är bäst!” (2013), en av hans bästa och mest underskattade filmer, baserad på hustrun Coco Moodyssons självbiografiska seriealbum "Aldrig godnatt”.
 
Filmen utspelas på 1980-talets Södermalm där punktjejerna Bobo (Mira Barkhammar) och Klara (Mira Grosin) mobbas och missförstås av omgivningen som påstår att punken är död. För att motbevisa klasskamrater och föräldrar så startar de ett punkband tillsammans med kristna enstöringen Hedvig (Liv LeMoyne) - utan någon som helst musikalisk kunskap.
 
Filmen fick fin kritik och tilldelades bland annat Tokyos storpris vid Tokyo International Film Festival, Lorenspriset vid Göteborg Film Festival och guldbaggar för scenografi och mask/smink. Men orättvisa jämförelser med Moodyssons debut gjorde att den aldrig uppnådde riktigt samma status.
 
Det är en fin, sevärd film som lyfts av talanger både bakom och framför kameran. I min recension från 2013 skrev jag det är ”en varm, roande och gripande film som galant prickar in känslan av att vara arg, tonårig outsider”.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Vi är bäst”:
 
• Idag på SVT1 15.50
• Streama på Netflix
• Streama på Disney Plus
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 8 december 2023 07:00 |