Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

21 december 2023 | 05:00

TV-tips: Den älskade fantasyfilmen från 2001 blev början på en magisk mega-franchise

Under 1999 visste nog inte Warner Bros. riktigt hur stort man vunnit när man köpte loss rättigheterna till de första fyra "Harry Potter"-böckerna. 2001 släpptes den första filmatiseringen och resten är historia.
När "Harry Potter"-böckerna släpptes var succén given; dom sålde som smör i solsken, barn och ungdomar läste som aldrig förr och böckernas författare J.K. Rowling gick från en barskrapad tillvaro till att bli rikare än självaste drottningen i England. Filmstudion Warner Bros. tog en stor risk i form av $125 miljoner när första boken filmatiserades och förväntningarna var minst sagt höga. 
 
När filmen efter sin premiär drog in närmare en miljard dollar - något som idag passerats tack vare nypremiärer - var det ingen frågan om resten av böckerna också skulle filmatiseras. Med bra mottagande av såväl kritiker som publik skapades det som idag är känt för "Wizarding World" och filmserien fortsatte att under sin tid slå diverse rekord.
 
 
Med numera ikoniska karaktärer som Severus Snape (Alan Rickman), Albus Dumbledore (Richard Harris/Michael Gambon) och Lord Voldemort (Ralph Fiennes) tillhör filmserien till en av historiens mest välkända. Trion i filmernas centrum, Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint, sköts mot stjärnorna över en natt. 
 
"Harry Potter och De vises sten" har under 2023 varit hysteriskt trendig och viral på grund av en viss schack-scen som tagit social media med storm. Dansklipp, animeringar, utmaningar och rave-vänliga versioner av scenen har sköljt över min feed. Nu visas klassikern i sin helhet på tv. 
 
Dessutom visar TV3 alla åtta Harry Potter-filmer under åtta kvällar i rad. Missa inte!
 
 
Här kan du se "Harry Potter och De vises sten": 
 
• Ikväll 17:55 på TV3
• Fredag 09:45 på TV3
• Streama på Viaplay eller HBO Max
• Hyr/köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes 
| 21 december 2023 05:00 |