Film

Skribent

MovieZine

1 december 2023 | 05:00

Inatt på tv: Ohämmat charmig och ljuvligt brittisk - en av 90-talets bästa romcoms

Visste du att... Andie MacDowell tjänade 20 gånger mer än Hugh Grant?
Britterna kan det där med romantik och humor. Den här brittiska 90-talsklassikern är galet träffsäker när det kommer till allt som är kul, pinsamt, jobbigt, irriterande, underligt och alldeles underbart med bröllop.
 
"Fyra bröllop och en begravning" satte ribban högt för romantiska komedier under 90-talet och framåt. Ikväll har du chansen att se den på tv.
 
I MovieZines artikel om de värsta bröllopen på film skriver Andreas Samuelson:
 
"Den ultimata bröllopsfilmen där bara inte ett utan fyra ceremonier gått åt pipan, inklusive både dödsfall, pinsamma tal, galna ex och dumpningar vid altaret. Favoriten är dock Rowan Atkinson som en nervös präst vars vigseldebut inte riktigt går som planerat..."
 
 
I huvudrollerna ser vi en ung Hugh Grant i sällskap med Andie MacDowell. Han fick 100 000 dollar för rollen. Hon var smart och valde att avstå lön, i utbyte mot procent av vinsten.
 
När filmen blev en succé och spelade in över 260 miljoner dollar blev MacDowell 2 miljoner rikare. Hon tjänade alltså 20 gånger mer än sin manlige motspelare. (Visst är det förjävligt med ojämlika löner i filmbranschen?)
 
För regin står Mike Newell, vars karriär täcker så skilda filmer som "Donnie Brasco", "Harry Potter och den flammande bägaren" samt "Prince of Persia".
 
Och jo, "Four Weddings and a Funeral" blev också tv-serie 2019. Oklart om någon såg den. Inte alla succéer behöver en remake.
 
Här kan du se "Fyra bröllop och en begravning":
 
• Ikväll 23:20 på TV4
• Hyr/köp filmen på Itunes eller Google Play
| 1 december 2023 05:00 |