Film

Skribent

Patrik Linderholm

11 februari 2011 | 14:46

TV-tips för helgen v.6

James Dean som ung rebell, Al Pacino som sömnlös snut och Jon Voight som nazisnokande journalist – denna TV-helg bjuder på en drös filmer med problemfyllda män, och vi har valt ut de allra bästa.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

New York Stories - fredag, Kanal 5, kl. 01.25

En film uppdelad i tre kortfilmer, som alla kretsar kring New York. Begreppet känns igen från t.ex. "New York, I Love You" som kom för något år sen. Skillnaden är att dessa filmsegment är gjorda av tre utav USA:s främsta regissörer - Martin Scorsese, Francis Ford Coppola och Woody Allen. Med den kombinationen skulle man ju kunna tänka sig att detta vore "the most awesome film ever". Men tyvärr blir det inte riktigt så.

Allens del, om en man med komplicerad relation till sin mor, är förvisso riktigt bra, och det som gör filmen sevärd. Men annat är det med Coppolas film, om en förmögen liten flicka som försöker få sina föräldrar sams igen, som faktiskt är riktigt dålig, tråkigt nog. Som tur är så är Scorseses del, om en konstnär med kärleksproblem, tillräckligt bra för att göra detta filmprojekt sevärt, även om man hade väntat sig mer av dessa herrar.

Insomnia - fredag, TV8, kl. 23.10

Christopher Nolans remake på den norska filmen med samma namn, då med Stellan Skarsgård i huvudrollen. Här är det istället Al Pacinos L.A.-baserade polis Will Dormer som skickas till en småstad i Alaska tillsammans med sin partner för att utreda ett mord på en liten flicka. Men utredningen blir problemfylld genom en tragisk olycka, vilket leder till en enorm press och sömnlöshet för Dormer, och ett övertag för mördaren.

Hur Nolans version står sig i förhållande till det norska originalet har jag ingen vetskap om. Dock kan jag konstatera att "Insomnia" är ett gediget hantverk men snyggt foto, som tillsammans med de iskalla, ödsliga Alaskaområdena skapar en mystisk atmosfär. Pacino är briljant som vanligt, men mest imponerar Robin Williams i annorlunda och otäck roll.

Täcknamn Odessa - lördag, SVT1, kl. 23.15

Jon Voight spelar frilansjournalisten Peter Miller som av en händelse kommer över dagbok tillhörande en gammal judisk man som begått självmord. I dagboken beskrivs en rad hemskheter utförda av SS-kaptenen Eduard Roschmann, och Miller bestämmer sig för att personligen ge sig efter denna man. Detta tar honom dock rätt in i ODESSA, en mäktig organisation grundad av SS för att ge skydd åt dess medlemmar världen över.

Voight gör ingen direkt lysande insats i denna, men i övrigt är filmen en lagom spännande thriller kring nazistkonspirationer i modern tid. Historien, som är baserad på en bok med samma namn, skriven av Frederick Forsyth (delvis baserad på verkliga händelser), är tillräcklig fängslande för att hålla intresset uppe.

Ung rebell - lördag, Kanal 9, kl. 01.35

"Ung rebell" är James Deans andra, och därmed (tragiskt nog) även näst sista film, då han som bekant dog samma år, 1955, och detta är nog hans mest ikoniska rollprestation. Dean blev "den ungdomliga rebellen" inkarnerad genom sitt porträtt av den unga, problemfyllde rikemanssonen Jim. Även om hans karaktär i genombrottet "Öster om Eden" har liknande drag så var det här i "Ung rebell" den klassiska bilden av Dean formades. Men Dean bevisade också att han inte bara var ett "pretty face", utan också att han faktiskt var en fenomenal skådespelare med stor variation i sitt agerande. Eloge bör även ges till Natalie Wood och Sal Mineo som (nästan) klarar av att hålla sig uppe på samma nivå som Dean.

"Ung rebell" är såklart mest ihågkommen för Dean, men själva filmen blev också väldigt betydelsefull på sin tid i det avseende att den visade att ungdomskriminalitet gick att finna även i de högre samhällsklasserna, något som inte skildrats i vidare stor utsträckning förut. Nicholas Rays klassiker blev därmed stilbildande och var med och frambringade den rebelliska ungdomskultur som kom att genomsyra 60-talet. Kul kuriosa är också att en av frontmännen för den nya filmvåg som startade i slutet på 60-talet, Dennis Hopper, syns i en liten, tidig roll som gängbuse. Alltså - en viktig och väldigt bra film som inte får missas!

Children of Men - söndag, TV11, kl. 21.00

Veckan avrundas med en av de snyggaste filmerna 00-talet har skådat. I en dystopisk framtid, år 2027, står världen på ruinens brant då det inte fötts ett barn på 18 år. Anledningen till detta är att alla kvinnor av någon anledning blivit sterila. Men då en ung kvinna i London upptäcks vara gravid försöker en grupp aktivister att hålla det hemligt. Den f.d. aktivisten Theo (Clive Owen) tillkallas av sin ex-fru (Julianne Moore) för att hjälpa till att få kvinnan till en säker plats. Men det visar sig vara lättare sagt än gjord då samhället står på gränsen till kaos och såväl andra aktivister som regeringen är ute efter barnet.

Det finns mycket som fascinerar i "Children of men". Förutom att man lyckats utomordentligt med att skapa en riktigt bra dystopisk framtidshistoria så innehar även filmen grymt snyggt foto och scenografi, och därtill även otroligt skickligt skådespeleri, framför allt av Owen, som gör en av sina allra bästa prestationer, samt en klockren, gräsrökande Michael Caine och en alltid så underbar Julianne Moore. Men det som gör filmen extra anmärkningsvärd är de otroligt snygga och fascinerande långa tagningarna, med ett ljuvligt kameraarbete, som Alfonso Cuarón och hans team har skapat. Genom sitt visuella berättande och tajta story blir "Children of men" därför en väldigt träffande och sevärd film.

| 11 februari 2011 14:46 |