Film

Skribent

MovieZine

9 februari 2024 | 06:00

Inatt på tv: En riktig actionklassiker! Filmen från 1982 startade en våldsam franchise

Är första Rambo-rullen rentav en av Sylvester Stallones främsta filmer?
Vid sidan av Rocky är Sylvester Stallones mest kända karaktär actionikonen John Rambo. Hela fem filmer har släppts och ikväll visas “First Blood” på tv. Rambo är en veteran som kämpade i Vietnam och i filmerna plågas han fortfarande av krigets blodiga dagar.
 
“First Blood” släpptes 1982 och regisserades av Ted Kotcheff (“Weekend at Bernie's”). Här reser Rambo till staden Hope i Washington för att träffa en gammal vän från kriget. Olyckligtvis råkar Rambo i luven på stadens sheriff och nu måste han kriga för sin frihet - denna gång på amerikansk mark.
 
Filmen blev början på en lång och brutal franchise där antalet dödade bara växte för varje ny uppföljare. Lustigt nog dödar Sly bara en enda person i den här första filmen (några ilskna hundar stryker också med).
 
Av alla “Rambo”-filmer är “First Blood” den tveklöst bästa och mest hyllade. Idag har actionrullen fina 86 av 100 på Rotten Tomatoes. Till skillnad från uppföljarna är första filmen en mörkare och mer emotionell berättelse som tar vara på Stallones talang som skådespelare.
 
Här kan du se "First Blood":

• Inatt 23:05 på TV12
• Streama på Viaplay
 
Kolla in några av Stallones bästa Rambo-scener i videon nedan:
 
| 9 februari 2024 06:00 |