Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

6 april 2024 | 08:00

Ikväll på tv: Filosofi, slagsmål och stora explosioner i 1999 års bästa film

25 år av diskussioner. "Fight Club" är en film som håller ännu, både för cineasten och den filosofiskt lagda, och på tv ikväll kan du själv se varför.
1999 var ett ovanligt fint filmår, med fantastiska cinematiska upplevelser som "The Matrix", "The Talented Mr. Ripley" (högaktuell i en ny version på Netlifx) och "Office Space". Fast den stjärna som fortfarande lyser klarast är möjligtvis, antagligen, "Fight Club".
 
I David Finchers moderna mästerverk spelar Edward Norton en icke namngiven man som lider av sömnlöshet och en allt mer tynande tillvaro. När den egnsinnige tvålförsäljaren Tyler Durden (magnetiskt spelad av Brad Pitt) dyker upp i hans liv förändras allt, och deras slagsmålsklubb blir starten på någonting mycket större. Och hur står det egentligen till med Marla Singer (Helena Bonham Carter)?
 
Filmen lever sig kvar som filmupplevelse, absolut, men även som fortsatt underlag för givande diskussioner. Min egen inställning till "Fight Club" har ändrats något genom åren. Där jag i ungdomen försökte hitta svaren till min egen förvirrade vilsenhet i livet, delvis i vad jag trodde filmen sa om manlighet, blev det genom åren tydligt för mig att kritiken mot hur manlighet skildras är det viktiga. Tillsammans med den mer uppenbara kritiken mot konsumtionssamhället, förstås.
 
Som sagt, det finns mycket att hämta här, och det är inte konstigt att filmen 25 år senare fortfarande känns relevant. Men även utan de här aspekterna är det ett verk som håller.
 
 
"Om man tycker om filmer med svart humor, bitterljuv känsla och skitig atmosfär är ”Fight Club” den film man ska vända sig till. Om man sedan kan omfamna filmens skruvade natur, våldsamma inslag och filosofiska explosioner kan det rentav bli en gudomlig filmupplevelse."
 
Här kan du se "Fight Club":

• Ikväll 23:15 på TV6
• Streama på Netflix, Disney+ eller Mubi
• Hyr eller köp på SF Anytime, Viaplay eller iTunes
 
 

Läs också: David Fincher: Inte mitt fel att extremhögern gillar “Fight Club”

 
| 6 april 2024 08:00 |