Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

22 januari 2024 | 06:00

Kvällens tv-tips: Shia LaBeoufs bråkstake stjäl varje scen i 2017 års svenska filmsuccé

Tänk att en svensk film skulle lyckas locka fram det bästa ur Shia LeBeouf. Ikväll på tv kan du se honom tampas mot Sverrir Gudnason i biopicen "Borg".
De senaste tio åren eller så har Shia LeBeouf skapat allt större rubriker, och inte nödvändigtvis sådana som har med hans filmer att göra. Mitt bland alla kontroverser är det är det lätt att glömma att han faktiskt är (eller kunde vara) en riktigt bra skådespelare. Ett av de bästa exemplen på detta råkar dessutom vara en svensk i film.
 
I "Borg" från 2017 spelar LeBeouf legendariskt argsinte tennisspelaren John McEnroe mot Sverrir Gudnasons Björn Borg. Filmen skildrar den svenske mästarens resa från Södertälje till världseliten och den rivaliteten med McEnroe.
 
Vår recensent Henrik Skapare gav "Borg" en stabil trea och lyfte bland annat fram den problematiske skådespelarens insats:
 
"Shia LeBeoufs McEnroe lever å sin sida med känslorna utanpå kroppen vilket får honom att sticka ut. Han blir en frisk fläkt som livar upp scenerna han är med i utan att gå i fällan och spela över."
 
Rotten Tomatoes verkar kritikerna hålla med, då sammanfattning specifikt nämner att filmen "får ut det absolut bästa av Shia LaBeouf, som levererar några av de bästa insatserna i sin karriär".
 
Inför Guldbaggegalen 2018 ledde "Borg" ligan med 10 nomineringar, även om den i slutändan bara plockade hem tre baggar. Ingen av dessa gick till LeBeouf, som visserligen var nominerad som bästa manliga biroll men förlorade till sin motspelare Stellan Skarsgård för samma film.
 
Här kan du se "Borg": 

• Ikväll 22:35 på SVT1
• Streama på Viaplay eller SVT Play  
• Hyr eller köp på SF Anytime, Amazon eller iTunes 
 
 
| 22 januari 2024 06:00 |