RYKTE

Skribent

Alexander Kardelo

15 april 2023 | 10:00

TV-serien ”Harry Potter” satsar på mer mångfald än i filmerna

Dags för en svart Hermione? HBO letar efter mer mångfald både bland manusförfattarna och skådespelarna när Hogwarts öppnar på nytt.
Det är svårt att hitta annat än vita skådespelare i filmerna om Harry Potter. Men när böckerna filmas på nytt blir det med dagens mångfaldstänk i fokus.
 
En stor ensemble ska rollsättas på nytt och vi lär hitta kända som okända skådisar av alla bakgrunder i rollistan. Tanken är också att hitta en mixad grupp av manusförfattare. Så lyder iallafall ett rykte från nöjesjournalisten Jeff Sneider:
 
- De tittar på möjligheten att hitta en svart Hermione. De vill ha mer mångfald, säger han i podden The Hot Mic.
 
I veckan blev det officiellt - HBO förbereder en ambitiös tv-serie om den unge trollkarlens skolgång på Hogwarts. De sju Harry Potter-böckerna ska adapteras till lika många tv-säsonger. Författaren J.K. Rowling är nära involverad, något som redan väckt kritik i sociala medier (Rowling har gjort en del klumpiga kommentarer och retat upp transpersoner genom åren). HBO-cheferna har valt att inte kommentera på det utan säger att "det viktiga är vad som finns på skärmen".
 
I teatersuccén "Harry Potter and the Cursed Child" spelas vuxna Hermione av en svart skådespelerska.
 
De åtta filmerna om Harry Potter har en handfull icke-vita karaktärer. Den mest framträdande är kanske asiatiska Cho Chang som Harry flörtar med i den femte filmen. Annars handlar det mer om bakgrundskådisar. I nyinspelningen kommer vi garanterat att få se trollkarlar och häxor av alla hudfärger ta plats på Hogwarts (och, tyvärr, höra en del tråkiga online-kommentarer kring det…). Rykte eller inte, det här känns som ett självklart steg.
 
Och oavsett kritiken sitter Warner Bros Discovery på en guldgruva här som står redo att öppnas på nytt.
 
”Harry Potter” som tv-serie lär självklart bli en jättesuccé för HBO och deras kommande streamingtjänst Max. Man kan tycka att en remake är den dummaste idén någonsin, men samtidigt kommer Hogwarts-magin alltid att vara oemotståndlig för många fans.
| 15 april 2023 10:00 |