Film

Skribent

MovieZine

3 september 2020 | 19:00

Turkiet kräver att Netflix stoppar kontroversiell film

Netflix-dramat ”Snyggingar” har hamnat i blåsväder. Igen.
Den turkiska regeringen kräver att Netflix blockerar filmen ”Snyggingar” i landet. Enligt Deadline anklagar man filmen för att innehålla bilder som exploaterar barn, och för att den kan ”påverka barns psykosociala utveckling”.

Premiärdatumet 9 september närmar sig, och det återstår att se om Netflix viker sig för kraven från konservativa Turkiet.

Kritiserades för postern

Det är inte första gången som "Snyggingar" skapar rubriker. För några veckor sedan blev filmen uppmärksammad när Netflix släppte en affisch med minderåriga flickor i utmanande poser. Streamingjätten bad om ursäkt efter kritikstormen som följde i sociala medier, och skrotade affischen.
 
Regissören Maïmouna Doucouré försäkrar i en ny intervju att den omdebatterade bilden (som hon själv inte visste om innan den släpptes) varken representerar filmen eller dess budskap. 
 
Large 698d190ad65264355978a5abaa2e8313 cuties mignonnes
 
"Snyggingar" följer 11-åriga flickan Amy i Frankrike, som gör uppror mot sin muslimska familjs värderingar när hon går med i en dansgrupp. Filmen skildrar bland annat hur sociala medier och likes kan bygga eller krossa ungas självförtroende, enligt regissören.

"Min personliga berättelse"

- Jag har verkligen lagt ner mitt hjärta och själ i den här filmen. Det är min personliga berättelse som samtidigt handlar om många barn som måste navigera mellan en liberal västerländsk kultur och den konservativa kulturen på hemmaplan.
 
Trots att dålig publicitet har föregått Netflix-premiären vill Doucouré att publiken ska ge hennes film en ärlig chans.

- Jag hoppas att folk ska se filmen och jag väntar på deras reaktioner. Förhoppningsvis inser de att vi är på samma sida i den här kampen. Gemensamt kan vi göra en stor förändring i en värld som sexualiserar barn, säger Doucouré.
 
 
"Snyggingar" släpps på svenska Netflix den 9 september.
| 3 september 2020 19:00 |