Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 december 2023 | 22:00

Tunisien rasar mot Denzel Washington i rollen som general Hannibal

Denzel Washington är klar för huvudrollen i en ny film om historiske generalen Hannibal Barkas. Men generalens hemland Tunisien är inte nöjda.
Vi skrev nyligen om att Oscarsvinnaren Denzel Washington återförenas med sin ”Equalizer”-regissör Antoine Fuqua för en film om Hannibal Barkas. Denne var en general från Karthago (senare Tunisians huvudstad Tunis), och troligen mest känd för att ha invaderat Rom med en armé elefanter under andra puniska kriget.
 
Men i Tunisien är man inte lika nöjda med valet av Washington som skådespelare och inte helt oväntat har det med hudfärg att göra. Variety skriver att tunisiske riksdagsledamoten Yassine Mami har poängterat att Barkas var av västasiatisk semitiskt ursprung, och alltså inte svart.
 
- Det finns en risk att man falsifierar historien. Vi måste inta en position kring detta tema, säger Mami.
 
I tunisiska tidningen La Presse har man dessutom beskrivit skildringen av Barkas som svart som ett ”historiskt fel”. Däremot försvarar tunisiska kulturministern Hayet Ketat-Guermazi filmen i franska tidningen Le Monde:
 
- Det är fiktion. Det är Netflix rätt att göra vad de vill. Hannibal är en historisk figur och vi är alla stolta över att han var tunisisk. Men vad kan vi göra?... Jag hoppas att de bestämmer sig för att filma åtminstone en sekvens av filmen här i Tunisien och att det får uppmärksamhet. Vi vill att Tunisien ska återgå till att vara en plats där utländska filmer spelas in.
 
Val av skådespelare med påstått fel hudfärg i historiska roller är inget nytt. Tidigare i år blev det kontroverser när Adele James spelade titelrollen i TV-serien ”Drottning Kleopatra” och kritiker menade att det var fel med en svart skådespelare i rollen. Återstår att se hur mottagandet för filmen om Barkas blir men att byta ut Washington är troligen inte aktuellt.
| 11 december 2023 22:00 |