Spel

Skribent

Thomas Linnaeus

24 september 2023 | 13:00

Transfobisk “Starfield”-mod råkade göra spelkaraktären ickebinär

En mod till Bethesdas efterlängtade “Starfield” skulle ta bort möjligheten att välja pronomen, men resultatet blev något helt annat.
“Starfield” släpptes i början på september till fina recensioner. I rollspelet reser man genom galaxen och tar sig an olika uppdrag. Men något som väckt stort hat online är möjligheten att välja vilket pronomen som ens karaktär föredrar.
 
Snabbt kom en mod som försökte “åtgärda” detta, genom att ta bort valet från läget där man skapar sin karaktär. Men vad som egentligen hände, var att man inte kunde välja om man skulle vara en han eller hon - och då blev istället standardvalet “they/them”, skriver The Mary Sue.
 
Alla som laddade ner modden gjorde alltså sin karaktär till ickebinär. Men kort efter att modden släpptes på sidan NexusMods blev den bortplockad, med motiveringen att den bidrog med något positivt på sidan.
 
I ett uttalande skriver NexusMods: "Det är inte politiskt eller en anpassning till den ena eller den andra sidan i kulturkriget. Vi står för mångfald och inkludering i vårt samhälle och denna mod, även om den tilltalar många, främjar inte en positiv gemenskap.
| 24 september 2023 13:00 |