Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

17 januari 2024 | 14:30

Totalförbjuden dansk porrskräckis om en elak dvärg fyller 50 år

Dvärg, porr, rysare, musikal - "Den syndiga dvärgen" har verkligen allt!
Det danska filmmagasinet Ekko uppmärksammar att "Den syndiga dvärgen" fyller 50 år. Har du aldrig hört talas om filmen? Då är du nog inte ensam. Det är en kontroversiell sexskräckhistoria som totalförbjöds i både Sverige och Västtysklad, när det begav sig.
 
Filmen finaniserades av det danska filminstituet och beskrivs av Ekko som världens första dvärg/porr/skräck-musikal. Vissa filmer är svårare än andra att placera i ett fack.
 
Mannen i titeln heter egentligen Olaf, och lurar unga kvinnor med till det hem som han delar med sin inte speciellt ömma moder. Väl där blir de drogade, fängslade, bundna och sedan omvända till nerknarkande prostituerade på bordellen som mor och son driver tillsammans.
 
Som sagt, den var kontroversiell och förbudet kanske inte känns helt överraskande. 
 
Olaf spelade av Torben Bille, som inte bara var skådespelare utan även jobbade med rekvesita. Han var framför allt verksam på just 70-talet.
 
En kul detalj i sammanhanget är att kameran sköttes av den svenske filmfotografen Lasse Björne, som även gjorde kända svenska verk som "Hugo och Josefin", "Släpp fångarne loss - det är vår!", "Raskenstam" och "Jönssonligan får guldfeber".
 
Är den här filmen någonting att ha, då? När Ekko recenserade "Den syndiga dvärgen" 2008, skrev att den här enligt vissa vidriga och sadistiska sexskräckisen representerar den mörka sidan av 70-talets glada sexkomedier:

"Den härstammar från samma djupa källa som till exempel "King Kong" (1933) och Fuselis målning "Nightmare" (1781), där manligt begär kommer fram ur mörkret utan att maskera: monstruöst, bestialiskt, farligt och  potentiellt gudomligt – eller à la Stevensons "Dr. Jekyll och Mr. Hyde" förlamad av uppväxt och förtryck (filmens värsta skurk är Olafs mamma).

Inte all mänsklig sexualitet kan uttryckas med komiska fall på svansen. Därför är en film som "Den syndiga dvärgen" i all sin fasa både oundviklig och oumbärlig."
 
Tyvärr verkar inte "Den syndiga dvärgen" finnas tillgänglig för streaming någonstans. Njutafilms gav ut den på dvd 2008, en utgåva som sedan länge är utgången och därmed svår men förhoppningsvis inte omöjlig att få tag på.
 
På vissa platser står det att filmen hade premiär 1973. I december det året kunde den nämligen ses i USA, medans den danska premiären skedde den 15 januari 1974. Så oavsett vilket datum du väljer att gå efter ligger 50-årsjubileumet nära i tiden.
 
Kolla in trailern här:
 
Du som har sett "Den syndiga dvärgen", vad tyckte du om den?
| 17 januari 2024 14:30 |