Film

Skribent

Paul Dakwar

8 maj 2024 | 15:30

Apor och människor som kyssas och dumma actionscener: Vad gick snett med "Apornas planet" från 2001?

"Kingdom of the Planet of the Apes" har premiär, och är en sequel till 60-talsklassikerna. Men visste ni att ingen mindre än Tim Burton också tog sig an apsagan en gång i tiden?
Nu när “Kingdom of the Planet of the Apes” har biopremiär, är det ett lämpligt tillfälle att göra ett återbesök till filmen som för många ter sig bara ha varit en feberdröm. Ni gissade rätt: det är inget mindre än Tim Burtons (ö)kända version av “Apornas planet”. Som många av er minns mottogs inte filmen så väl. Så vad var det som egentligen gick snett för Burton och aporna?
 

Wahlberg + schimpans = sant?

 
Tim Burtons film "Apornas planet" är en sci-fi-film som släpptes 2001 och är en modern tolkning av Pierre Boulle klassiska roman. I Burtons version följer vi astronauten Leo Davidson, spelad av Mark Wahlberg, som hamnar på en främmande planet bebodd av talande apor och människor som är i slaveri.
 
Burtons försök att tackla berättelsen om en värld med intelligenta apor var minnesvärd på sitt eget sätt. Flera är överens om att dräkterna och sminket var filmens enda förlösande faktor (förutom Helena Bonham-Carters smink, som bara var…kuslig), men att filmen i nästan alla andra aspekter bara var….eh? Filmen blev ratad när den kom ut och räknas därför som ett av Burtons mer markanta misslyckanden. 
 
Att koka ner anledningarna till varför “Apornas planet” blev en svart prick i Burtons filmreportoar ner till en enda orsak blir svårt. Men att ta upp några exempel från filmen kanske ger ett bredare perspektiv.
 
Large 482d2eecdf00b46cddc833ff9fa8feaf planett
 
En anledning kan till exempel ha varit att berättelsen, till skillnad från de andra “Apornas planet”-filmerna, utspelar sig på en helt annan planet.
 
Det kan också ha varit de romantiska undertonerna mellan Wahlbergs människokaraktär och Bonham-Carters apkaraktär. Ja ni, läste rätt (är det sodomi om en apa ändå är lika smart som en människa? Det är inte en fråga man hade tänkt ställa sig efter… ja, det är inte en fråga man bör ställa sig överhuvudtaget. Men för Wahlbergs karaktär är det fritt fram för en blöt kyss).
 
Kanske är det också de otroligt dumma actionscenerna som får “Fast & Furious”-filmerna att se ut som värdiga Ocarskandidater. Eller Wahlbergs rollprestation. Eller så är det är det apsversionen av Abraham Lincolns staty i slutet (ni som vet, vet). 
 

Mark Wahlberg: "Man måste låta Tim göra sin grej"

 
Enligt Wahlberg själv handlade misslyckandet av "Apornas planet" till stor del om tidspress från produktionsbolagen, och att resultatet därav blev hastigt. 
 
– De hade inte rätt manus. De hade ett premiärdatum innan han hade spelat in en meter film. De pressade honom (Burton) och pressade honom i fel riktning. Man måste låta Tim göra sin grej", säger Mark Wahlberg till MTV News. 
 
Wahlberg medger dock att även om filmen inte mottogs så väl, så var det ett av de roligaste filmprojekten han varit med i.
 
– Jag har aldrig haft en lika bra upplevelse i en film som när jag jobbade med Tim. Jag hade en helt fantastisk tid med Tim. Jag ville vara på inspelningsplatsen med honom, säger Wahlberg. 
 
Oavsett hur filmen mottogs har “Apornas planet” från 2001 nått en slags kultstatus och har ännu inte vittrat bort från tittarnas minnesbank av filmer.
 
Har du sett "Apornas planet" från 2001?
 
| 8 maj 2024 15:30 |