Film

Skribent

Tobias Andersson

1 mars 2023 | 20:01

Trailer: Klyschorna haglar när ny skräckkomedi driver med genren

Hur överlever man en skräckfilm? Jo, du ska helst inte vara bimbo, sportfåne – eller afroamerikan. Men vem dör först om alla inblandade är svarta? Med ironi-mössan på ska ”The Blackening” ta reda på svaret.
Ända sedan 1968 års ”Night of the Living Dead” har det inte slutat väl för afroamerikaner i skräckfilmer. Om du ska överleva mördarens blodbad ska du helst vara vit, heterosexuell kvinna och oskuld – alltså stereotypen av en så kallad ”final girl”. Är du skräckfanatiker har du stenkoll på det.
 
Men hur skulle en slashers händelseförlopp se ut om alla karaktärer var svarta och ha det sterotypiska personlighetsdragen som mördaren gärna sätter macheten i först?
 
I ”The Blackening” får vi följa ett gäng afroamerikaner som reser ut i en stuga för att roa sig. Väl där blir de inlåsta och befinner sig i klorna hos en sadistisk mördare. De verkar mer eller mindre ha doktorerat i slasher-vetenskap, men frågan är om deras kunskap kan rädda dem från mördarens otäcka lek? Ungefär så lyder filmens synopsis. Släng ett öga på den ironiskt klyschiga trailern lite längre ner.
 
Ska vi tro filmsajten Bloody Disgusting så rör det sig inte om någon trist ”Scream”-kopia, utan snarare om en underhållande komedi som också vill lämna en samhällskommentar:
 
”Filmen är inte ”Scream”-meta. ”The Blackening” kombinerar samhällskommentarer om svartas upplevelser i det samtida Amerika med slasher-konventioner på ett mycket underhållande sätt”.
 
 
"The Blackening" är baserad på en sketch från Comedy Central. Kolla in den nedan.
 
 
| 1 mars 2023 20:01 |