Film

Skribent

MovieZine

24 oktober 2023 | 19:30

Svenska brödernas skräckfilm har chans på pris i Hollywood

De svenska filmskaparbröderna André och Vito Gogola tar klivet in i skräckvärlden med "115", en kortfilm om dejtingappar.
Bröderna André & Vito Gogola började sitt filmskapande med "Grabbar som bryter", en kortfilm om ungdomar med invandrarbakgrund. Filmen blev uppmärksammad i Nyhetsmorgon och TV4 Nyheterna, och sedan dess har de hunnit med filmstudier i Los Angeles och internationella festivalturnéer med kortfilmerna "Ren" och "Borders" - den förstnämnda har MovieZine tidigare skrivit om.
 
Nu är de aktuella med "115", en ny kortfilm om dejtingappar, som också är deras första film i skräckgenren.
 
- I det moderna dejtinglandskapet tampas många med en känsla av utbytbarhet och sårbarhet när det kommer till dejtingappar, säger Vito Gogola.
 
- Dels presenteras vi med en uppsjö av personer att bläddra bland, samtidigt som vi vet väldigt lite om personen vi stämt träff med. Det finns fördelar med det, men också en utsatthet. Samtidigt tycker jag mig se en viss utbredd ensamhet och frustration över att hitta ’den rätta’ mitt i all denna valfrihet. Det var det vi ville utforska, fast i ett uppskruvat skräckfilmsformat.
 
 

Till final på filmgala i Hollywood

 
Nu kommer beskedet att "115" gått vidare till final på filmgalan Next Generation Indie Film Awards som äger rum den 29 oktober i Hollywood. Filmen är nominerad i kategorin Bästa skräckkortfilm och tävlar mot fyra andra deltagare.
 
- Det är jättekul att ha blivit nominerad. Detta är vår första skräckfilm, därför känns det extra häftigt att gå till final, säger André Gogola.
 
"115" handlar om Benji, en amerikan som nyss anlänt till Sverige och börjar leta bland kvinnor på en dejtingapp. Han börjar skriva till Erika, och de bestämmer sig för att träffas. Vad Benji förväntar sig vara hans drömmars tjej visar sig snart vara något som taget ur hans värsta mardröm. Philip Juhlin och Agnes Sandberg spelar huvudrollerna.
 
| 24 oktober 2023 19:30 |