Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

12 mars 2024 | 17:00

Nu på Netflix: "Tillsammans 99" är en välkommen comeback för Lukas Moodysson

Med "Tillsammans 99" återvänder Lukas Moodysson till några av sina mest älskade karaktärer. Från och med idag kan du träffa dem på Netflix.
Tio år efter sin senaste långfilm och mer än 20 år efter "Tillsammans" återvänder Lukas Moodysson till kollektivet. Sådant det nu är, vill säga.
 
I "Tillsammans 99" har nämligen kollektivet minskat markant i storlek. Kvar är bara Göran (Gustaf Hammarsten) och Klasse (Shanti Roney), men de lever ändå ungefär som de alltid har gjort. Trots det (eller kanske just därför) känner de sig ensamma, längtar tillbaka till forna tider, och en dag föds iden om en återträff med gamla gänget.
 
Och vilken bra idé det var! Kanske inte nödvändigtvis för alla gamla vänner och före detta partners, men för Lukas Moodysson. 
 
Jag recenserade "Tillsammans 99" för MovieZine och gav en stark fyra i betyg, med motiveringen att det är ett varmt återbesök som lyfter Moodyssons starkaste sidor:
 
"Vad jag än känner för folket och det som händer, oavsett om jag blir varm i kroppen eller irriterad, så sker det av rätt orsaker. Lukas Moodyssons manus är inte tungt på handling, det är inte händelserna som driver handlingen framåt under det knappa dygn som vi får följa familjen. Det är karaktärerna. Det är människorna."
 
Karaktärernas mognad och Moodyssons mognad som filmskapare är vad som gör "Tillsammans 99" till en bättre film än sin förlaga. Inte mycket bättre, första filmen var redan en underbar rulle, men bättre med en hårsmån.
 
Från och med idag kan du streama "Tillsammans 99" på Netflix. Där hittar du även "Tillsammans",  perfekt för en riktigt trevlig helkväll.
 
 

Läs också: Vi rankar Lukas Moodyssons alla 8 filmer - från F*cking bäst till WTF hände?

 
| 12 mars 2024 17:00 |