Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

3 februari 2024 | 07:01

Nu på Viaplay: Karl Urban spelar stenhård polis och avrättare i actionrullen som nått kultstatus

Karaktären gjorde sin serietidningsdebut 1977; både Karl Urban och Sylvester Stallone har spelat honom.
Large 6c90a4c9bf791e5f0f0cb31b9a36d10a karl
Karl Urban som Judge Dredd. 
 
Judge Dredd är en karaktär som fungerar som polis med rätten att arrestera, döma och avrätta brottslingar på plats; en så kallad "street judge". Han dök upp första gången i brittiska serietidningen 2000 AD och är en av de karaktärer som varit med längst i antologiserien. Det dröjde fram till 1990 innan han fick sin egen tidning döpt "Judge Dredd: The Megazine". 
 
2012 vågade man sig på en filmatisering smidigt döpt "Dredd"; Karl Urban ("Sagan om Konungens återkomst") spelade den svinhårda och förbannade Judge Dredd som ska ta sig in i ett höghus där kriminella tillverkar drogen SLO-MO. Även Lena Headey ("Game of Thrones") syns i filmen som skrevs av bland annat Alex Garland ("Ex Machina"). På filmkritikersidan Rotten Tomatoes sitter den på respektabla 80% men publiken uteblev tyvärr. Dock har "Dredd" med tiden fått någon typ av kultstatus bland alla action- och serietidningsfans. 
 
Large 6c90a4c9bf791e5f0f0cb31b9a36d10a syySylvester Stallone som Judge Dredd. 
 
1995 kom första filmatiseringen med Sylvester Stallone som huvudkaraktären Dredd i "Judge Dredd". Han fick sällskap av Diane Lane ("Man of Steel"), Rob Schneider ("The Hot Chick") och Max von Sydow ("Minority Report") men trots detta floppade filmen hos kritiker och publik, för att inte nämna den ekonomiska aspekten. 
 
"Dredd" finns att streama på Viaplay eller hyra/köpa på Apple TV +, Google Play eller SF Anytime. 

"Judge Dredd" finns däremot inte tillgänglig på den svenska marknaden. 
 
 
Vilken av filmerna baserade på Judge Dredd är bäst? Kommentera nedan.
| 3 februari 2024 07:01 |