Serie

Skribent

Alexander Kardelo

28 september 2023 | 11:00

80-talsfavoriten med Bruce Willis släpps äntligen på streaming

Fansen har väntat i årtionden på att få återse denna serie.
Har du sett Bruce Willis genombrottsroll? Alltså inte actionrullen "Die Hard" från 1988, utan tv-serien där världen för första gången introducerades för hans charm?
 
Året var 1985 när en relativt okänd Bruce Willis först dök upp i "Par i brott" ("Moonlighting" på engelska). Där fick han spela mot Cybill Shepherd som redan var en hyllad filmstjärna - själv hade Willis aldrig haft en huvudroll.
 
TV-bolaget ABC hade såklart sina invändningar mot skådespelarvalet, men seriens skapare Glenn Gordon Caron slogs för Bruce. Och det lönade sig.
 
Serien blev en tittarsuccé som varade i fem säsonger och belönades med flera Emmys. Här i Sverige var tittarna inte riktigt lika sålda på konceptet, och SVT slutade sända "Par i brott" efter 14 avsnitt. (De har sedan dess visat serien i sin helhet, senast i repris år 2003).
 
 
I korthet handlar "Par i brott" om det omaka paret Maddie Hayes, före detta fotomodell, och David Addison, självsäker privatdetektiv, som tillsammans driver detektivbyrån Blue Moon. Med glimten i ögat, en screwball-stil som känns igen från klassiska Hollywoodkomedier och många popkulturella referenser har den en kär plats i många tittares hjärtan.
 
Minnesvärda musikval nämns också som en anledning till framgångarna. 
 

Släpps för första gången på streaming

 
Men det är just musiken som hindrat Disney (som numera äger ABC) från att släppa "Par i brott" på streaming. Att skaffa nya rättigheter till en lång rad kända låtar gör man inte över en natt.
 
Nu är problemet som tur är löst - "Par i brott" kommer släppas på streaming för första gången i höst. I slutet av oktober landar hela serien på amerikanska Hulu.
 
- Vi har fått behålla majoriteten av musiken. Man kan inte övertyga folk att sälja rättigheterna till deras låtar. Inte för ett pris som finansiärerna kan godkänna. Ibland har vi fått hjärtat krossat och fått välja en annan låt. Men till 95 procent så är låtarna som var viktiga för tittarna kvar i serien, säger Caron till Slashfilm.
 
 
För många Bruce Willis-fans blir detta första gången de får se hans stora genombrottsroll. Och inte minst Bruce Willis familj har väntat på att få introduceras för "Par i brott". Seriens skapare berättar:
 
- Bruce och jag står fortfarande varann väldigt nära. Jag försöker träffa honom en gång i månaden. Jag talade med hans fru igår och vet hur mycket detta betyder för dem. Jag vet att han vill att hans döttrar ska få se den. Hans äldre barn har alltid varit fans av serien.
 
Vi vet ännu inte om och när "Par i brott" kommer visas på svenska Disney+.
| 28 september 2023 11:00 |