Film

Skribent

MovieZine

24 april 2024 | 21:00

40 år gamla "Dune" finns nu återigen att streama - här kan du se den gratis

David Lynchs ökända sci-fi-kalkon är ny i utbudet hos Prime Video.
MovieZine tipsar om innehåll och erbjudanden hos våra samarbetspartners. Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Från att anses vara "ofilmbar" har Frank Herberts episka sci-fi-roman "Dune" fått flera filmatiseringar genom åren. Långt innan Denis Villeneuve ens kom på tanken blev det två tv-serier, och såklart David Lynchs omtalade 80-talsfilm.
 
Nu finns "Dune" (1984) åter att streama i Sverige. Den nyfikne hittar filmen i utbudet på Prime Video.
 
Ambitionerna var det inget fel på. Men Lynchs version av berättelsen om Paul Atreides och maktkampen på planeten Arrakis är mer... fascinerande än fantastisk. Det är bisarrt och invecklat. Det hjälpte nog inte att "Twin Peaks"-regissören försökte klämma in hela den komplexa romanen i en enda film. (Villeneuve hade iallafall den goda smaken att dela upp historien i två delar.)
 
Annars kommer nyblivna "Dune"-fans att känna igen mycket i Lynchs tolkning. Kyle MacLachlan spelar den unge kronprinsen Paul Atreides, vars familj faller offer för en konspiration på den stora ökenplaneten. Själv blir han upplyst och hittar ett sätt att hämnas sina fiender. Kända namn som Max von Sydow, Patrick Stewart och Sting medverkar - den sistnämnde i rollen som galne Feyd-Rautha.
 
 
Lynchs film floppade på bio och anses av många vara en riktig kalkon i sci-fi-genren. "Det är kan lätt liknas vid en trafikolycka som man inte borde titta på men som är svår att slita ögonen från" skriver MovieZines recensent. Se den gärna... på egen risk. 
 
När MovieZine träffade filmens stjärna Kyle MacLachlan i Cannes nyligen passade vi på att fråga om hans minnen av gamla "Dune". Och vad tycker han egentligen om nyinspelningen?
 
– Jag såg första delen av remaken och jag uppskattade den mycket. Det är delvis en annorlunda värld, en annan tid och en annan tolkning mot den vi gjorde.
 
- David Lynch vs Denis Villeneuve... De har olika fokus på skilda delar av storyn och olika kreativa sätt att förhålla sig till den. Men jag älskar både den äldsta versionen som vi gjorde och den nya. Framför allt är jag väldigt förtjust i storyn generellt, jag älskar boken, så det här var en ny väg in, säger MacLachlan.
 
 
Amazon Prime Video bjuder nya prenumeranter på 30 dagars gratis streaming. Efter prova-på-periodens slut kostar abonnemanget 59 kr i månaden. 
| 24 april 2024 21:00 |