Film

Skribent

Oskar Möller

15 juli 2023 | 19:15

Stellan Skarsgård om strejker och streaming: "Techbolagen tänker bara på pengar"

Hollywoodstrejken är inne på sin tredje dag och den nya verkligheten från tomma inspelningsplatser börjar sjunka in. Men hur känner våra egna internationellt arbetande storstjärnor inför att dras ut i strejk?
Hollwywoods inspelningsplatser har stått still sedan två dagar och ingen vet vad som komma skall. Parterna står långt ifrån varandra och missnöjet är stort. Fackförbundet SAG-AFTRA har inte varit i strejkt sedan 2016 då man strejkade mot 11 stora tv-spelsbolag för att förbättra villkoren för stuntmän och röstskådespelare i branschen.
 
Det är ett läge som liknar pandemin - plötsligt försvinner folk och allt upphör - men denna gång gäller det inte restauranger, barer och seminarier utan tv-och filminspelningar. Såväl välkända stjärnor som anonyma skådisar som gör småroller för en lön har packat ihop sina grejer och dragit hem. Studiorna har haft månader på sig att låtsas som att det regnar med manusförfattarna - det här kan de inte hantera på samma sätt.
 
Även våra svenska stjärnor påverkas av strejken. Skådespelare i amerikanska storproduktioner som Stellan SkarsgårdRebecca Ferguson och Alexander Karim får sätta sitt arbete på paus. Tidningarnas Telegrambyrå frågade stjärnorna hur de känner inför strejken just nu.
 
– Jag har fått reda på att det är officiellt, men jag har inte fått några regler än. Det enda jag vet är att det är strejk. Det är lite som att mattan dragits bort under fötterna, säger Rebecca Ferguson till TT. Hon säger att hon känner sig såväl irriterad som glad för att det händer: "Vi måste ha förändringar" säger stjärnan "Dune"-stjärnan enligt ett referat i SvD.
 
Stellan Skarsgård som hade turen att precis avsluta andra säsongen av Star Wars-serien "Andor" innan strejken bröt ut skräder inte orden:
 
— De gamla filmbolagen förhandlade med fackföreningarna. Men de nya tech-bolagen, Amazon och Netflix och andra, de tänker bara på pengar, säger han.
 
Skarsgård uttalade sig också om filmbolagens långtgående planer på att använda sig av AI och risken att det försätter skådespelare i en utsatt position:
 
— Det viktiga är att se till att vi skådespelare själva får kontrollen över våra ansikten och våra kroppar, så att bilderna inte kan sparas och användas tusentals gånger.
 
Aexander Karim som är aktuell i Ridley Scotts "Gladiator 2" är inne på samma spår:
 
– Det är många svenska skådespelare som jobbar internationellt som kommer att påverkas nu. Sedan kommer de nya bestämmelser som fastställs i USA att påverka hur vi i Sverige förhåller oss till kontrakt gentemot streamingtjänster och AI, bland annat. Det kommer att gynna oss.
| 15 juli 2023 19:15 |