SPEL

Skribent

David Grundström

8 juni 2017 | 15:00

Spelet "Everything" kan bli nominerat till en Oscar

Efter att ha vunnit ett jurypris i årets Vienna Shorts Festival är spelet "Everything" kvalificerat för en Academy Award.
The Academy Awards, eller Oscars, är som bekant det mest prestigefyllda pris du kan få inom film. Nu verkar även tv-spel kunna ta sig in på galan.
 
Under årets Vienna Shorts Festival vann nämligen spelet "Everything", som finns tillgängligt på Playstation 4 och PC, juryns pris i animation. Detta gör spelet kvalificerat till Oscarstatyetten för bästa animerade kortfilm. Såhär, friskt översatt av mig, lät nomineringen:
 
"Juryns pris för animation går till en film som, bortom att vara underhållande har starka poetiska och filosofiska teman. Det uppfyller ett undervisande syfte, inklusive ett viktigt politiskt uttalande, som uppmuntrar att låta våra egon upplösas och få ett nytt perspektiv på världen. Priset går till "Everything" av David OReilly."
 
"Everything" är ett spel där du kan spela allt mellan grässtrån, elefanter eller ett... staket. Det finns även ett läge där du kan låta spelet spela sig själv, därmed kan det argumenteras för att det kan ses som en film.
 
 
Till skillnad från de andra Oscarsstatyetterna krävs det inte att filmen, eller i det här fallet spelet, ska ha gått på biografer för att kunna vara aktuell nominering. Kortfilmer kvalificeras när de vunnit vissa tidigare priser, bland annat då under Vienna Shorts Festival.
 
Detta är första gången ett spel ens finns på kartan för en Oscar, och frågan är om det här är en naturlig utveckling då tv-spel tar upp allt mer tid av den underhållning vi konsumerar. Kommer det faktiskt få en nominering? Jag har svårt att se det, men tror inte heller att vi helt ska utgå från att det inte händer. Ett tv-spel på Oscarsgalan skulle vara uppseendeväckande, och all publicitet är väl trots allt bra publicitet.
 
Tror du att vi kommer se "Everything" under årets Oscars?
| 8 juni 2017 15:00 |