Serie

Skribent

Fredrik Adolvsson

15 januari 2024 | 07:30

"Sopranos"-skaparen: "Streamingjättarna dödar intelligenta dramer"

I år är det 25 år sedan "Sopranos" kom och förändrade tv-världen för alltid. Eller inte för alltid, om vi ska tro på skaparen David Chase.
I en ny intervju med The Times, med anledning av att maffia-serien "Sopranos" fyller 25 i år, pratade den ständigt lika frispråkiga skaparen David Chase om tv:s nuvarande tillstånd. Och det är inte en ljus framtid han ser framför sig.
 
- Ja, det här är 25-årsjubileet, så det är klart att vi firar. Men vi kanske inte ska se det på det sättet. Vi kanske ska se det som en begravning.
 
Det handlar om flera kvalitétsserier som rönte stora framgångar under den här perioden. Serier som "The Wire", "Breaking Bad", "Mad Man" och även "Succession". Men guldåldern är alltså över, enligt Chase:
 
- Det var ett ögonblick. En 25-årigt ögonblick. Och för att vara tydlig, jag pratar inte bara om Sopranos, utan om en massa andra enormt begåvade människor där ute som jag tycker alltmer synd om.
 
Som exempel lägger han dels fram att reklamen är på väg tillbaka, att streamingtjänster som Netflix och Prime Video nu kommer köra med reklam på sina längre prenumerationsnivåer, och dels att han redan blivit ombedd  att dumma ner manus.
 
Tidigare i år kom nyheten att David Chase skulle utveckla en ny tv-serie med manusförfattaren Hannah Fidell. Serien, som vi nu vet skulle handla om en prostituerad som tvingas till vittnesskydd, fick höra just det. Chase och Fidell var inne på sitt femte möte och tredje manusutkast när de fick höra att "det är för komplicerat".
 
David Chase säger med sett stön:
 
- Vem är det här egentligen till för? Aktieägarna, antar jag.
 
Vad är dina tankar om vad David Chase säger? Kommentera och diskutera gärna här under.
| 15 januari 2024 07:30 |