Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 augusti 2023 | 08:15

”Snövit”-regissörens son riktar skarp kritik mot Disneys remake: ”Woke och förolämpande”

”Min far och Walt Disney vänder sig i sina gravar över denna woke-filmatisering.”
Disneys kommande remake av klassiska ”Snövit och de sju dvärgarna” (1937) har redan stött på flera kontroverser. Den senaste kritiken kommer från David Hand, son till originalfilmens regissör som bar samma namn.
 
Han säger att ”min far och Walt Disney skulle vända sig i sina gravar” om de såg vad Disney hade gjort med nya ”Snövit”.
 
- Det är ett helt annat koncept nu som jag absolut inte håller med om. Jag vet att min far och Walt också skulle ogilla det, säger Hand till brittiska Telegraph.
 
- Deras idéer är så radikala nu. De förändrar historierna, de förändrar hur karaktärerna tänker. De hittar på nya saker som är woke, och jag gillar inte något av det. Ärligt talat känns det en aning förolämpande vad de har gjort med några av sina klassiker. Det finns ingen respekt mot vad Disney gjorde och vad min far gjorde.
 
Large 5aedfc4d96f158aa401801f5278d8246 zegler 20 1
Zeglers Snövit fångad på bild under inspelningen.
 

Snövit och de sju kontroverserna

 
Walt Disney Studios har fått kritik från alla håll för sin kommande film. Det började redan blev klart att Rachel Zegler, som har colombianskt påbrå, skulle spela en karaktär "med hy vit som snö".
 
Därefter uttryckte Peter Dinklage sitt missnöje över att spela in "en bakvänd jävla historia om sju dvärgar som bor ihop i en grotta".
 
Under sommaren släpptes smygtagna bilder på filmens sju "dvärgar" som nu snarare kallas för "magiska varelser". Då kom kritiken både från fans, men också från andra kortväxta skådespelare som känner sig lurade på sina jobb.
 
Och bara nyligen har Rachel Zegler själv försatt sig i klistret. I en intervju med Extra dissar skådespelerskan originalfilmen "Snövit".
 
- Den hade mycket fokus på hennes kärlekshistoria med en snubbe som bokstavligen stalkar henne... Märkligt, så det gör vi inte den här gången. Vår film handlar inte om kärlekshistorien alls men istället om hennes resa att finna sig själv. (...) Vår Snövit drömmer inte om äkta kärlek utan om att bli en ledare.
 
Nya "Snövit" får biopremiär 22 mars 2024.
| 19 augusti 2023 08:15 |