Film

Skribent

MovieZine

4 juli 2022 | 14:05

Skådespelaren Lennart Hjulström död - blev 83 år

Vi minns honom från filmer som "Mitt liv som hund", "Noll tolerans" och "Ondskan".
Skådespelaren och regissören Lennart Hjulström är död, skriver DN. Han blev 83 år gammal.
 
Det är sonen Niklas Hjulström som delat beskedet via sin Instagram: "Nu har vår älskade pappa och make somnat in efter en tids sjukdom. Saknaden är oändlig. Tack till personalen på Mälarbackens vård och omsorgsboende", skriver han.
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Niklas Hjulström (@niklashjulstrom)

 
Hjulström föddes i Karlstad år 1938 och växte upp i Uppsala. Studentteatern väckte ett intresse för skådespeleri och under 1960-talet fick han jobb på Göteborgs stadsteater, först som skådespelare och därefter också som regissör.
 
Under 70-talet tog han steget över till tv där han regisserade och medverkade i serier som "Dela lika" (1972) och "Gyllene år" (1975). Filmkarriären tog fart på 80-talet och Lennart Hjulström syntes bland annat i Lasse Hallströms "Mitt liv som hund" (1985) och i Colin Nutleys "Nionde kompaniet" (1987). Han har också medverkat i ett avsnitt av George Lucas-skapade tv-serien "Indiana Jones äventyr" år 1993, i sällskap av bland andra Max von Sydow och Pernilla August.
 
På senare år har vi kunnat se honom i Beckfilmerna med Peter Haber, i Johan Falk-filmerna och i "Hamilton" med Mikael Persbrandt, samt "Ondskan" (2003) och "Se upp för Jönssonligan" från 2020 - hans sista filmroll.
 
Johan Falk-regissören Anders Nilsson minns hur det var att arbeta med Lennart Hjulström i ett inlägg på Facebook:
 
"Bästa Lennart! Han var bäst på så mycket! Allt han sa var en guldgruva när man jobbade med honom. Oavsett om det handlade om regi, temperaturen i en studio, eller hastigheten på en kameraåkning kontra brännvidden på linsen som just satt i kameran. Ett geni och en varm äkta människa av bästa snitt! Vila i frid!"
| 4 juli 2022 14:05 |