Film

Skribent

MovieZine

9 augusti 2023 | 13:25

Artisten Sixto Rodriguez är död - blev känd efter ”Searching for Sugar Man”

Hans karriär och musik stod i centrum för den Oscarsvinnande svenska dokumentärfilmen.
Artisten Sixto Rodriguez har dött, rapporterar Fox 2 Detroit. Han blev 81 år.
 
Han var den otippade folksångaren som uppges ha sålt fler skivor än självaste Elvis Presley i Sydafrika. Men få ute i världen hade hört talas om ”Sugar Man” förrän svenske Malik Bendjelloul gjorde en hyllad dokumentärfilm om sökandet efter honom. En film som fick hela världen att upptäcka Rodriguez och hans musik för tio år sedan.
 
Kritikerrosade ”Searching for Sugar Man” släpptes 2012 och vann Oscar för Bästa dokumentär åter därpå.
 
Vem var då Sixto Rodriguez? En musiker i Detroit på 60- och 70-talet, som spelade på små barer tills han blev upptäckt av Motown-producenter som jobbat med flera stora namn. Ett album släpptes som föll kritikerna på läppen, men succén uteblev. Efter ett andra album som även det floppade droppades Rodriguez från sitt skivbolag. Hans karriär som musiker tycktes vara över.
 
Vad ingen i USA visste var att en kopia av albumet "Cold Fact" letade sig över till Sydafrika. Mitt under apartheid-tiden inspirerade Rodriguez låtar sydafrikanerna att våga stå upp mot etablissemanget och han blev en av de mest spelade artisterna under den tiden - lika stor som The Beatles och större än Rolling Stones, sägs det.
 
Men fansen visste inte mycket om honom förutom ett felaktigt rykte - att han på ett grymt sätt begått självmord efter en avslutad spelning.
 
Den otroliga historien berättas i svenska dokumentären "Searching For Sugar Man" som går att streama på HBO Max, Draken Film och Cineasterna.
| 9 augusti 2023 13:25 |