Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

11 december 2023 | 18:45

Sista chansen! Två perfekta filmer från 2007 lämnar Netflix på torsdag

Två fulländade mästerverk, men ändå så olika. Du har vill inte missat "There Will Be Blood" och "No Country for Old Men"?
Det finns bra film och så finns det jävligt bra film, och 2007 var ett år för jävligt bra film. 
 
Paul Thomas Andersons "There Will Be Blood" är en stark berättelse om familjerelationer, girighet, religion och olja i sekelskiftets Texas, där allting kretsar kring den hänsynslöse Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) och hans projekt i oljeindustrins barndom.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Förutom Day-Lewis sedvanligt starka insats så var det här jag (och kanske många med mig) upptäckte Paul Dano. Jag har varit ett fan sedan dess.
 
Vän av ordning kanske noterar att det står 2008 vid "There Will Be Blood" i vår databas, men det är den officiella svenska premiären. Själv såg jag filmen på Stockholms filmfestival 2007 och minns att den inte alls var vad jag väntade mig. Att PTAs oljeepos var ett mästerverk rådde dock ingen tvekan om.
 
I de ojämföreliga bröderna Coens "No Country for Old Men" hamnar Llewelyn Moss (Josh Brolin) med slumpens hjälp på en blodig brottsplats där det finns en pickup fullastad med heroin och två oemotståndliga miljoner dollar i kontanter. Han bestämmer han sig för att ta pengarna, och sätter därmed i gång en kedjereaktion av våld.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den våldsamme och egensinnige Anton Chigurh spelas av en ovanligt minnesvärd Javier Bardem, vars karaktär ger kalla kårar vid blotta tanken.
 
Netlix är alltså streamingtjänsten som gäller, och du har till och med torsdagen den 15 december på dig. Min rekommendation: Ta dig tid!
 
 
 
| 11 december 2023 18:45 |