Film

Skribent

MovieZine

26 december 2023 | 12:00

En klassiker lämnar Netflix: Hyllade 70-talskomedin tar oss på "en helt vansinnig åktur"

Fånga Burt Reynolds innan han flyr!
På nyårsafton kommer mer än 50 filmer att lämna Netflix. Bland dem finns en helgjuten actionkomedi från 1977, med Burt Reynolds och hans ikoniska mustasch i huvudrollen.
 
"Nu blåser vi snuten" blev den svenska titeln på "Smokey and the Bandit", regidebuten från stuntmannen Hal Needham. I stora roller syns också Jerry Reed och en ung Sally Field, i rollen som en förrymd brud som hakar med på resan.
 
Handlingen följer en stöddig långtradarchaffis som tar sig an den ultimata utmaningen - att plocka upp en last med öl i Texas och smuggla den hela vägen till Atlanta, 1000 kilometer bort. Allt ska ske på 28 timmar och utan att stoppas av snuten ("smokeys"). Men en Texas-sheriff blir besatt av att stoppa den laglöse bildåren som kallar sig Bandit.
 
Filmen lär ha inspirerat svenske regissören Edward af Sillén som är bioaktuell med "Ett sista race". Men det är en svår balansgång, att lyckas med både snygga actionscener, humor som hellre är dråplig än dum, och älskvärda karaktärer - något som Needham fångar galant.
 

"Några av de snyggaste biljakterna som visats på bio"

 
Och filmen blev en enorm publiksuccé, enbart överträffad av "Stjärnornas krig" när man summerar 1977 mest inkomstbringande biofilmer. Den sägs också ha blivit en "guilty pleasure"-favorit hos filmlegendaren Alfred Hitchcock!
 
MovieZines recensent delar ut högsta betyg och kallar denna sköna klassiker för "ett mästerverk":
 
"Tuffa bilar, galna jakter i 200 kilometer i timmen och en numer klassisk filmmustasch. "Nu blåser vi snuten" är en syndigt underhållande cocktail som fortfarande gör dig full av beundran (...) En helt vansinnig åktur som har några av de skönaste och snyggaste biljakterna som setts på bio."
 
"Nu blåser vi snuten" ligger kvar på Netflix fram till 31 december. Filmen kan också hyras på tjänster som SF Anytime och Blockbuster.
 
Se de första 9 minuterna ur filmen här:
 
| 26 december 2023 12:00 |