Film

Skribent

Thomas Linnaeus

24 december 2023 | 07:00

Sista chansen på Netflix: Kontroversiell men hyllad thriller om en yrkesmördare och en 12-åring

Relationen mellan Leon och Matilda är inspirerad av Luc Bessons äktenskap med en 17 år yngre flicka.
Under 90-talet ville regissören Luc Besson göra en film om en ensam yrkesmördare i New York som måste ta hand om en föräldralös flicka. Resultatet blev “Léon” med Jean Reno i huvudrollen och en ung Natalie Portman - som blev utvald bland 2000 skådisar (!).
 
Just nu finns “Léon” att se på Netflix men tyvärr försvinner den efter 31 december. Filmen har hyllats genom åren, men efter #MeToo har det problematiska äktenskapet mellan Besson och skådespelaren Maïwenn uppdagats.
 
 
Thrillern är nämligen inspirerad av deras relation som inleddes när regissören var 29 år och Maïwenn 12 år. Officiellt började de först dejta tre år senare - när Bessons blivande fru blivit byxmyndig enligt fransk lag. Vet man inte bakgrunden är det nog lättare att uppskatta filmen.
 
Men på MovieZine har “Léon” prisats, och i recensionen skriver vi att rullen “känns målad i stora och filmiska drag som både får oss biobesökare att njuta och bli förfärade. Coolt, snyggt, spännande och välspelat. Kan det bli annat än högsta betyg för denna klassiska thriller?”
 
Vad tycker du om “Léon”?
| 24 december 2023 07:00 |