Film

Skribent

Alexander Svensson

28 september 2023 | 22:00

Sista chansen: Filmen som gjorde Daniel Craig till Bond lämnar snart Netflix

Sista chansen att se kriminaldramat som sägs ha gett Daniel Craig rollen som James Bond. På lördag lämnar den Netflix.
“Layer Cake” från 2004 handlar om en namnlös kokainhandlare (Daniel Craig) som försöker lämna det kriminella livet i Londons undre värld. I övriga roller syns bland andra Sienna Miller, Tom Hardy, Ben Whishaw (som senare blev Q åt Craigs Bond) och nyss avlidne Michael Gambon.
 
Med 80% på Rotten Tomatoes så får “Layer Cake” sägas ha varit en framgång hos kritiker.
 
Det sägs också att Craigs hyllade insats i filmen var det som gav honom paradrollen som James Bond i “Casino Royale” (2006). Det stod mellan Henry Cavill och Daniel Craig, men när regissören Martin Campbell såg “Layer Cake” fanns det ingen tvekan:
 
- Båda gjorde fantastiska auditions, Vi var inte 100 procent säkra. Jag behövde tänka på saken i ett par dagar. Över helgen såg jag Daniels film ”Layer Cake” och han visade upp sådan charm att det övertygade mig att rollen borde bli hans, har Campbell sagt.
 
 
Även om man bortser från Craig så finns det fler skäl till att se “Layer Cake” innan den försvinner från Netflix till helgen.
 
Bakom kameran står ingen mindre än Matthew Vaughn (vars nya film “Argylle” händelsevis just fick sin första trailer).“Layer Cake” var hans debutfilm som regissör. Den är alltså början på både Craigs karriär som actionhjälte, och Vaughns karriär som succéregissör.
 
Sista dagen att se “Layer Cake” på Netflix är den 30 september.
 
| 28 september 2023 22:00 |