Film

Skribent

Alexander Svensson

30 december 2023 | 15:00

Sista chansen: Tom Hanks starka överlevnadsdrama lämnar Netflix

Hanks spelar mot en volleyboll i den här klassikern från 2000.
Cast Away” släpptes år 2000 och blev en succé bland såväl kritiker som biobesökare. Ett av de främsta skälen är såklart en fantastisk rollinsats från Tom Hanks, som gör huvudrollen som Chuck Noland, en man som blir strandad ensam på en öde ö efter en flygolycka med volleybollen Wilson som enda sällskap. För regin står Robert Zemeckis.
 
Tom Hanks vann en Golden Globe för sitt skådespeleri i filmen, och nominerades till en Oscar, som han dock förlorade mot Russell Crowe i “Gladiator”. “Cast Away” lyckades även bli den tredje mest inkomstbringande filmen 2000. Även där fick den dock se sig slagen av “Gladiator” som nådde andra plats (mest pengar spelade Tom Cruise in med “Mission: Impossible 2”).
 
Volleybollen Wilson har blivit ett av filmhistoriens mest ikoniska föremål.
 
Med sin gripande berättelse om en mans kamp för överlevnad och mot ensamhet, Tom Hanks enastående prestation och filmhistoriens bästa volleyboll så är “Cast Away” en klassiker. Alla som har Netflix-konton får dock skynda sig med att se eller se om den, då nyårsafton (31 december) är dess sista dag på Netflix. Hinner du inte se den innan dess så finns den även på SkyShowtime, samt att hyra eller köpa på digitaltjänster som Apple eller Amazon.
 
Vad tycker du om “Cast Away”?
 
| 30 december 2023 15:00 |