Spel

Skribent

Vanja Tomin

18 februari 2023 | 16:00

Samerådet är rasande på "Final Fantasy XIV"

Kräver att samiskt inspirerade klädesplagg ska tas bort från spelet.
Samerådet har skickat ett brev till spelutvecklaren Square Enix där de kräver att samiskt inspirerade klädesplagg ska tas bort från "Final Fantasy XIV".
 
Det var i december förra året som Square Enix släppte en ny utstyrsel som kunde köpas i spelet.
 
Outfiten påstås vara tydligt inspirerad av samiska folkdräkter, och kallas i spelet "Far Northern Attire", det vill säga, kläder från de nordligaste delarna av landet. 
 
– Det handlar inte om lyhördhet eller om presentationen är lämplig. Dessa inslag är den samiska kulturens tillgångar och Square Enix har kränkt våra rättigheter, säger Samerådets ordförande Áslat Holmberg i ett pressmeddelande.
 
 
 
Samerådet hänvisar till ett avtal som ingåtts mellan Nordens Sameting, Samerådet och Disney, där det framgår att samerna ser på sin kollektiva och individuella kultur som något som tillhör enbart dem. Detta inkluderar alla estetiska inslag, musik, språk, berättelser och historia som traditionella kulturyttringar och ska räknas in som "tillgångar som tillhör samerna".
 
Enligt avtalet framgår det att kulturen ska respekteras och att en kommitté från Samerådet såg till att framställningen i filmen "Frozen 2" gjordes korrekt, att filmskaparna var tvungna att göra en version med samiskt tal, att de krediterade Samiska i undertexterna och att representanter för samerna fick komma till världspremiären i USA.
 
 
– Våra kulturella intellektuella verk är inte teoretiska. De är skyddade enligt immateriella lagar, som i allmänhet är harmoniserade över hela världen. Square Enix som medieföretag är mycket medvetna om sådana lagar och har ingen ursäkt för denna uppenbara kränkning av samisk kulturegendom, säger Áslat  Holmberg vidare.
 
Samerådet säger att Square Enix har låtit 41 miljoner spelare klä ut sig till samer och därmed klä sig i samisk identitet utan att ha rättigheten att få göra det. Detta, menar Samerådet, bidrar till att bryta ner den samiska kulturen och respekten för den.
 
Samerådet avslutar med att säga att de hoppas att den här situationen ska främja diskussionen kring de rättigheter en urbefolkning har till sina kulturtillgångar och ser fram emot en produktiv dialog med alla inom branschen.
 
Tycker du att Square Enix har gjort fel?
| 18 februari 2023 16:00 |