Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 september 2023 | 11:00

Ryssland säger njet till "Barbie" och "Oppenheimer"

De tokpopulära amerikanska filmerna "lever inte upp till landets värderingar" och får därmed inte visas på ryska biografer.
Barbenheimer-hajpen har tagit över (nästan) hela världen under sommaren, men Ryssland hamnade ute i kylan.
 
På grund av landets krigsglada attityd har västvärlden stoppat många av sina produkter, inklusive de flesta biofilmer. Så "Barbie" och "Oppenheimer" gick aldrig upp på ryska biodukar. Det ville parlamentets vice talman Vladislav Davankov ändra på. Davankov la fram ett förslag på att landets biografer skulle få visa de två filmerna, även om det gällde illegala bootleg-kopior.
 
Men det blev ett bestämt "njet" från den ryske kulturministern. I torsdags svarade Andrei Malyshev att filmerna inte håller måttet:
 
- Vi anser att filmerna som har föreslagits för att visas för vårt lands invånare - "Barbie" och "Oppenheimer" - inte lever upp till landets målsättningar, att skydda och stärka traditionella ryska värderingar, säger Malyshev.
 
Trots förbudet rapporteras många ryska biografer visa "Barbie" i usla piratkopior.
 
Istället föreslår han att ryssar ska kolla in inhemska filmer som animerade "Cheburashka" - eller varför inte "The Challenge" som spelades in på Internationella rymdstationen, ISS. Men landets biografer har det kämpigt sedan Hollywoods studios har stoppat alla sina filmer. Publiken uteblir, skriver Politico.
 
En komedi om att krossa patriarkatet och ett drama om förträffliga amerikanska bomb-ingenjörer - man kan nog förstå varför filmerna inte föll de ryska ledarna i smaken...
| 3 september 2023 11:00 |