Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 oktober 2023 | 12:00

9 exorcism-filmer som faktiskt är djävuskt bra

Inför ”The Exorcist: Believer” tipsar vi om nio andra, sevärda rysare med spyor, snurrande huvuden och krucifix-viftande präster.
Nyligen framlidne William Friedkin förändrade skräckgenren för alltid med 1973 års klassiska ”Exorcisten”. Synen av unga Linda Blair onanerande med krucifix, snurrande huvud och spya över stackars Max von Sydow chockade och skrämde publiken som aldrig förr.
 
Inte oväntat kom en rad uppföljare och kopior av varierande men ofta låg kvalitet. Nu kommer en ny och officiellt femte uppföljare till originalet och det återstår att se om David Gordon Green lyckas återuppliva denna franchise på samma sätt som han gjorde med ”Halloween”.
 
Här är nio tips på filmer som lyckades använda exorcism-temat på ett vettigt - och skrämmande - sätt.
 
 

1. Abby (1974)

 
Under 1970-talet blomstrade blaxploitation-genren med action- och skräckfilm med svarta huvudkaraktärer. En del bra (”Blacula”), en del mindre bra (”Blackenstein”).
 
Denna lågbudget-imitation av Friedkins film är dock en av de mer underhållande och intressanta. Här är det hustrun (Carol Speed) till en präst (Terry Carter) som blir besatt av Yoroba-demonen Eshu. Härligt B-filmskul när söta Abby blir allt mer vulgär och demonisk, men så pass lik Linda Blairs situation att Warner Bros. hotade med stämning och fick filmen stoppad på biograferna.
 
 

2. Besatt (2005)

 
Mer känd under sin originaltitel ”The Exorcism of Emily Rose”, den här verklighetsbaserade rysaren kombinerar demonskräck och rättegångsdrama. Trolös advokat (Laura Linney) ska övertyga en jury om att en präst (Tom Wilkinson) inte är ansvarig för en unga Emilys (Jennifer Carpenter) död, trots att hon avled i hans vård.
 
Reflektion över logik kontra verklighet prioriteras framför våld eller onödiga jumpscares även om här finns några effektiva scener med en fysiskt imponerande insats av ”Dexter”-stjärnan Carpenter.
 
 

3. The Cleansing Hour (2019)

 
En exorcism-film som använder sig av Internet-sänd underhållning - och utnyttjar sin premiss med råge. Här är det två bästa vänner (Ryan Guzman, Kyle Gallner) som i en webcast fejkar exorcismer med skådespelare inför en ständigt växande publik. Men inte oväntat gästas de snart av en riktig demon som inte bara hotar att avslöja deras mörkaste hemligheter utan även besätta deras på 17 miljoner tittare - inklusive amerikanska presidenten!
 
Något så ovanligt som en kul, skrämmande, våldsam och oförutsägbar exorcism-skräckis.
 
 

4. Demon (2015)

 
En annorlunda, polsk liten pärla som som undviker konventionella skräcktekniker och mer kan liknas vid så kallad ”elevated horror” som ”Get Out” och ”Midsommar”.
 
Utspelas kring bröllopet mellan en judisk man (Itay Tiran) och en polsk kvinna (Agnieszka Zulewska), som sakta eskalerar efter att den förstnämnda drabbas av bisarra syner och börjar bete sig underligt. Kusligt drama som använder sig av den judiska dybbuk-myten (anden efter en död person) för att utforska Polens skuld över dess behandling av judar under andra världskriget.
 
 

5. The Last Exorcism (2010)

 
I slutet av 2000-talet blev found footage den hetaste trenden inom skräck och det dröjde inte länge förrän denna skulle kombineras med det klassiska exorcism-temat. Detta är en av de första och bättre försöken, producerad av ”Hostel”-regissören Eli Roth.
 
En präst (Patrick Fabian) tror inte på Djävulen eller demoner utan har funnit sin egna metoder att hjälpa människor som tror de är besatta. Men allt ändras när han och ett dokumentärteam besöker en tonårsflicka (Ashley Bell) på landsbygden... Underskattad, effektiv skräckfilm med några minnesvärda, ofejkade scener med Bells förvridna kropp samt en oväntad, 1970-talsosande upplösning i ”Dödlig skörd”-stil.
 
 

6. The Medium (2021)

 
Ännu en lyckad kombination av found footage och exorcism-genren, denna gång från Korea. Utspelas i en thailändsk by som dyrkar gudinnan Ba Yan och för varje generationen blir en medlem i en familj besatt av denna. Men när ett filmteam ska dokumentera den senaste (Sawanee Utoomma) att ta sig an denna ära så upptäcker familjen att en betydligt mer ondskefull ande tagit över denna gång.
 
En sevärd, kreativ variation på temat med gott om brutala chockeffekter och en insiktsfull blick in i thailändsk mytologi. En flerfaldigt prisbelönad film som blev en av Koreas mest framgångsrika filmer någonsin.
 
 

7. Repossessed (1990)

 
Om du är ute efter något lättsammare och rent av roligt inom exorcism-genren så är denna parodi perfekt. Inte nog med att parodikungen Leslie Nielsen spelar självaste exorcisten med självklar bravur så återvänder originalfilmens stjärna Linda Blair. Hon spelar en variant på flickan som blev besatt som tonåring, men är nu uppväxt hemmafru som återigen blir besatt av Djävulen.
 
En fånig men befriande lättsam parodi i ”Nakna pistolen”-stil som driver med såväl som William Friedkins klassiker som de under 80-talet populära TV-predikanterna.
 
 

8. Requiem (2006)

 
Verklighetsbaserad film, efter samma historia som ”Besatt”, om den unga, tyska kvinna som på 1970-talet dog av undernäring efter att ha genomgått 67 katolska riter under ett år. Vi följer henne (Sandra Hüller) som ung, uppväxt med svår epilepsi och i en strikt religiös familj. När epilepsianfallen blir värre vänder hon sig till kyrkan. Till skillnad från den amerikanska filmen så fokuserar denna på skräcken i exorcismerna snarare än det övernaturliga.
 
Framförd med en effektivt lågmäld stil och en järnstark insats från Hüller, som vi känner igen från ”Min pappa Toni Erdmann” och bioaktuella ”Fritt fall”.
 
 

9. The Wailing (2016)

 
En annan, mer skruvad inblick i asiatisk mytologi och kultur i denna koreanska variation på demon-temat. Efter en mystisk främlings ankomst i en by börjar lokalbor, inklusive en flicka (Kim Hwan-hee), bete sig oförklarligt våldsamt. Flickans pappa, en polis (Kwak Do-won) tvingas söka hjälp från en religiös brorsson och byns schaman.
 
Kontrasten mellan en flickas oskuld och en demons ondska byggs upp med engagerande, stämningsfull spänning som skildrar både hysteria, sjukdom och våld. För genren unika exorcism-scener innehåller skanderande folkmassor, stora brasor och bakande på trummor till skillnad från vad vi är vana vid.
 
Vilka exorcism-filmer är dina favoriter?
| 1 oktober 2023 12:00 |