Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 december 2021 | 08:15

Regissören Jean-Marc Vallée har dött, 58 år gammal

Den Oscarsnominerade filmskaparen är känd för "Dallas Buyers Club" och "Big Little Lies".
Den kanadensiske film- och tv-regissören Jean-Marc Vallée är död. Han dog den 26 december i sin stuga utanför Quebec, skriver Variety, men den exakta dödsorsaken är ännu inte känd.
 
Vallée slog igenom år 2005 med "C.R.A.Z.Y.", en dramakomedi som "både värmer och skär i hjärtat på en och samma gång" enligt min recension. Sedan jag fångade en av de bästa filmerna på Göteborg Film Festival 2006 har vi på MovieZine hållt ett nyfiket öga på Vallée, och han har alltid levererat flera varma, tragiska och högst mänskliga berättelser.

Filmkarriären fortsatte med fyrfaldigt Oscarsnominerade "Young Victoria" (2009), men det var aids-dramat "Dallas Buyers Club" (2013) som gjorde honom riktigt stor. Filmen vann 3 Oscars, och Vallée nominerades för Bästa klippning ihop med Martin Pensa. Min favoritfilm kom dock året efter - äventyrsdramat "Wild" med Reese Witherspoon och Laura Dern är inget mindre än storslaget filmskapande.
 
 
Han återförenades med Witherspoon och Dern när det var dags att göra entré in i tv-seriernas värld hos HBO. Jean-Marc Vallée regisserade den hyllade första säsongen av morddramat "Big Little Lies" (2017). Året därpå stod han även bakom alla avsnitt på miniserien "Sharp Objects", efter en bok av Gillian Flynn.
 
"Jean-Marc stod för kreativitet, autenticitet och att försöka göra saker annorlunda. Han var en sann konstnär och en generös och kärleksfull man. Alla som han jobbade med insåg hans begåvning och vision. Han var min vän, kreativa partner och en storebror" kommenterar Vallées producentpartner Nathan Ross. "En maestro som vi alla kommer sakna, men det är en tröst att veta att hans vackra stil och berörande verk kommer leva vidare."
| 27 december 2021 08:15 |