Film

Skribent

MovieZine

22 januari 2024 | 22:30

Prime Video har nu en av de galnaste dokumentärerna någonsin - huvudpersonen blir uppäten av ett djur

Toppbetyg på MovieZine och 7,8 på IMDb!
Amazons streamingtjänst Prime Video har just fått in "Grizzly Man" (2005) i regi av Werner Herzog. Det är förmodligen en av de mest fantastiska dokumentärer du någonsin kommer se.
 
Filmen handlar om Timothy Treadwell, som följer och fotograferar björnar i det vilda. Historien berättas delvis genom de videor som han själv har spelat in, bland annat en av de mest imponerande björndueller som någonsin fångats på bild.
 
Treadwell tillbringade inte mindre än tretton somrar i en djurpark i Alaska, på ett enmansuppdrag för att skydda björnar. I slutändan var det ett uppdrag som kostade honom livet. Både Timothy och hans flickvän Amie blev år 2003 dödade av de björnar som de värnade så mycket.
 
Det blev full pott på MovieZine när "Grizzly Man" fick svensk biopremiär 2006: "En stor del av dokumentären handlar om Timothys liv med björnarna, men den större delen tycks handla om hans död. Att han levde fullt medveten om att han var i livsfara. För han levde precis på den yttersta gränsen för hur någon kan leva som människa i vildmark" berättar Boel Bermann i sin recension.
 
Hon tillägger att filmen "pendlar mellan ett desperat allvar, en hysteriskt surrealistisk känsla och en absurd ofrivillig humor. Som en enorm björnkram är den både busigt nafsande, oändligt varm, hårdhänt och inte allt igenom behaglig."
 
Se trailern nedan:
 
| 22 januari 2024 22:30 |