Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 maj 2024 | 14:30

"Hög ångest" när Pernilla August erbjöds Star Wars-roll - George Lucas ord lugnade henne

Tydligen kommer Shmi Skywalker från den svensktalande delen av galaxen.
Star Wars-prequeln "Episod I: Det mörka hotet" är nu tillbaka på svenska biodukar under en begränsad tid. Filmen som fyller 25 år blev startskottet för George Lucas prequel-trilogi.
 
En kul detalj för oss svenskar har alltid varit att se Pernilla August i rollen som Shmi Skywalker - mamma till Anakin, grabben som senare skulle bli den fruktade skurken Darth Vader.
 
Pernilla August var förstås redan en stor stjärna i Sverige - men hade aldrig agerat på engelska, och visste inte om hon skulle klara av det. Skulle publiken köpa hennes uttal? Men George Lucas hade några tröstande ord. Han lär ha sagt att "Shmi kommer från den svensktalande delen av galaxen", vilket övertygade henne.
 
Det visade sig för övrigt rätt lämpligt. Både Hayden Christensen (hennes son i filmserien) och Mark Hamill (Luke Skywalker) har svenskt påbrå.
 

"Jag var så orolig"

 
I en intervju med Nordstjernan berättade Pernilla August om känslan av "stor oro och ångest" inför Hollywood-debuten:
 
- Jag var så orolig inför att ta rollen i "Episod I" och att spela på engelska för första gången. Det var så många inblandade, så många internationella skådespelare. Men teamet var så proffsigt. Så fort jag började arbeta och insåg att jag var bland kollegor så försvann all nervositet.
 
 
När MovieZine pratade med Pernilla August för några år sedan hade hon bara goda minnen från inspelningen av "Star Wars":
 
- Oj, det är så roligt att det fortfarande kommer upp i nästan varenda intervju. Knäppt, men fruktansvärt roligt. Jag minns det bara som jätteroligt från början till slut. Fantastiskt att få vara med om en sådan apparat. Man filmar kanske 10-15 dagar, sen följer det med mig hela livet. Och jag tyckte så mycket om rollen.
 
- När vi höll på med ”Star Wars” så var det tydligt hur George Lucas fick fram en väldigt bra stämning på inspelningen. Det har jag tagit med mig. Jag blev också fascinerad av producenten Rick McCallum, och hur han hade koll på alla led och var med oss på golvet. Han hade koll på allting. Det är så viktigt med alla stenar i bygget av ett filmteam, att man bygger riktigt, säger Pernilla August.
| 3 maj 2024 14:30 |