Film

Skribent

MovieZine

21 mars 2024 | 05:00

Inatt på tv: Dolph Lundgren som dödlig cyborg i skön actionklassiker från 1992

Jean-Claude van Damme och Dolph Lundgren, vilken duo!
Dolph och Jean-Claude, två hårda snubbar möts och gör upp i nattens actionrulle på TV12. 1992 års "Universal Soldier" är något av en klassiker i sin genre - dessutom blev den Roland Emmerichs engelskspråkiga regidebut.
 
De två actionikonerna spelar soldaterna Luc Devereaux och Andrew Scott som dödar varann i Vietnamkriget. Många år senare återupplivas de, nu som mördarmaskiner. De blir en del av en antiterrorist-styrka, men vänds mot varann när den ene vägrar lyda order.
 
Med sina intäkter på 95 miljoner dollar (på en budget av 23 miljoner) blev filmen en hyfsad stor framgång på bio. Än idag hyllas den som en hyfsat hjärndöd men ultra-våldsam och underhållande rulle. "En av 90-talets bästa actionfilmer" utbrast Movieweb i en artikel nyligen. Där uppmärksammas också kemin mellan de två antihjältarna i huvudrollerna.
 
 
I en 30 år gammal intervju minns svenske Dolph Lundgren hur det var att spela mot (och spöa upp) Jean-Claude van Damme för första gången:
 
- Det var lätt att komma överens med honom. Men man blir alltid lite tävlingsinriktad på inspelningen. Vi vet ju att vi ska spela fiender. På första dagen var vi lite skeptiska mot varann... Men det ser bra ut och det hjälper filmen. Efter några månader av slagsmål blev vi vänner, säger han med ett skratt. (Se hela intervjun nedan.)
 
Här kan du se "Universal Soldier":

• Inatt 00:10 på TV12
• Streama gratis på TV4 Play
• Streama på Tele2 Play
 
| 21 mars 2024 05:00 |