Film

Skribent

Andreas Samuelson

31 januari 2024 | 06:00

På TV ikväll: Pundarkomedin som inspirerades av Brad Pitts Tarantino-roll

Kombinationen Judd Apatow, Seth Rogen, James Franco och tonvis av gräs leder onekligen till en skrattfest. Se ”Pineapple Express” på TV ikväll.
Judd Apatows namn har med få undantag alltid varit ett tecken på en skrattfest, sedan hans start som producent på 1990-talet och inte minst hans egna filmer, sedan regidebuten ”The 40-Year-Old Virgin” (2005).
 
Han har även fortsatt att samarbeta med flera skådespelare från sin TV-serie ”Nollar och nördar”, inklusive Seth Rogen och James Franco. Detta inkluderar komedin ”Pineapple Express” (2008), där Apatow agerade medproducent och även bidrog till storyn.
 
Rogen och Franco spelar två bästa vänner som gärna gillar att röka på och mindre att göra något vettigt med sina liv. Men en kväll blir de av en tillfällighet vittnen till ett mord och får snart farliga kriminella efter sig, några som är svårare att skaka av sig när man är hög på gräs.
 
För regin står David Gordon Green, som senare gjorde den nya ”Halloween”-trilogin medan Rogen även skrivit manus tillsammans med parhästen Evan Goldberg. I andra roller ser vi Danny McBride, Gary Cole, Oscarsnominerade Rosie Perez, Amber Heard och Bill Hader.
 
Förutom klassiska kompisfilmer som exempelvis ”Blues Brothers” (1980 och ”Midnight Run” (1988) så fann man särskilt inspiration från Brad Pitts stenade karaktär Floyd från ”True Romance” (1993), en av Quentin Tarantinos första filmade manus.
 
Filmen blev en hyfsad framgång och både kritiker och publik, och uppnådde snabbt kultstatus. Det är en typiskt fånig men ofta hejdlöst kul komedi i bästa Apatow/Rogen-stil som med ett självbelåtet fniss blandar pundarhumor med våldsam action.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Pineapple Express”:
Ikväll på TV6 21.00
Lördag på TV6 01.30
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 31 januari 2024 06:00 |