Film

Skribent

Viktor Eriksson

28 oktober 2023 | 04:00

På TV ikväll: Den bästa filmen om manlig vänskap sedan "Sagan om Ringen"

Nu har du en ny chans att se en av årtiondets mest underskattade filmer på TV8.
Vuxna män gör saker tillsammans. Ibland tar de en öl och ser på fotboll. Ibland strippar de för att få kvinnor att känna sig som gudinnor. Som i ”Magic Mike XXL” som går på TV idag. Den bästa filmen om manlig gemenskap sedan ”Sagan om Ringen”.
 
Filmen är uppföljaren till ”Magic Mike” från 2012 men du behöver inte ha sett originalet för att ha kul med uppföljaren. Tonmässigt är filmerna väldigt annorlunda trots att filmskaparen Steven Soderbergh varit central för båda. Den första ”Magic Mike” är ett socialrealistiskt drama där unga olyckliga män tvingas strippa på grund av finanskrisen.
 
I ”Magic Mike XXL” från 2015 strippar samma män för att det är roligt, för att de är bra på det och för att göra olyckliga damer glada.
 
 
I filmen återförenas den pensionerade manliga strippan Magic Mike, Channing Tatum, med sitt gamla gäng The Kings of Tampa för att göra ”one last ride” till ett strippkonvent i Florida. Det är som Odysséen för manliga exotiska dansare. En berättelse som drivs av karaktärers inre istället för externa faktorer i en "plot". 
 
Det finns en smittsam positivitet i ”Magic Mike XXL”, en ömsinthet för andra människor, en avväpnande syn på sexualitet och en glädje för livet som vi alla kan behöva mer av. Det är också en film som ställer tänkvärda frågor om underhållningens roll i samhället.
 
Oavsett om det handlar om folk som tar av sig kläderna eller filmerna som vi ser på biografen. Tyvärr är det också en film som väldigt många riskerar avfärda på grund av förutfattade meningar. "Det känns inte som den här filmen är för mig". Men så är det inte. ”Magic Mike XXL” är för alla.
 
Och ifall man råkar vara den som är attraherad av män innehåller den som bonus förstås fler tvättbrädor än hela Ikea.
 
”Magic Mike XXL” visas idag klockan 22:10 på TV8.
| 28 oktober 2023 04:00 |