Film

Skribent

Alexander Svensson

6 april 2024 | 05:00

På tv ikväll: "Indiana Jones"-filmen som fansen hatar

När Harrison Ford återvände till sin kanske mest älskade karaktär efter nitton år så var mottagandet inte så positivt som man hoppats.
När Indiana Jones år 2008 återvände till biograferna var det hela nitton år sedan publiken senast sett honom ta upp piskan och hatten och ge sig ut för att praktisera äventyrlig arkeologi. Hajpen var stor, särskilt eftersom såväl Steven Spielberg som Harrison Ford var tillbaka, men resultatet blev i mångas tycke inte något vidare lyckat.
 
“Indiana Jones och kristalldödskallens rike” utspelar sig under kalla kriget och följer Indy på en hetsig jakt för att få tag i en magisk kristalldödskalle innan sovjetagenten Irina Spalko kan lägga vantarna på den. Med sig har Indy både sin gamla flamma Marion och unge hetsporren Mutt.
 
Shia LaBeuf som Indiana Jones son Mutt. Det spekulerades i att LaBeouf också skulle få ta över franchisen efter Ford, men så blev det som bekant aldrig.
 
Främst i rollistan är självfallet Harrison Ford som Indiana Jones, men vi får även se Cate Blanchett, Shia LaBeouf, Karen Allen, Ray Winstone och John Hurt.
 
Kritikerna uppskattade till stor del äventyret som Spielberg bjuder på i filmen, men publiken och fansen var inte lika generösa, och filmen betraktas ofta som den svagaste av “Indiana Jones”-rullarna (iallfall fram tills förra årets “Dial of Destiny” kom ut), och har till exempel lägst betyg av alla filmerna i franchisen på IMDb. Bland annat så har fans kritiserat att filmen involverar rymdvarelser, och att Indy överlever en kärnvapenexplosion genom att söka skydd i ett kylskåp (pröva inte det hemma).
 
I rollen som sovjetskurken Irina Spalko ser vi en skjutglad Cate Blanchett.
 
Trots kontroverserna så bjuder “Indiana Jones och kristalldödskallens rike” ändå på ett fartfyllt äventyr, packat med skattletande, biljakter, svärdsfäktning och Shia LaBeouf på bästa Tarzan-humör (i en annan omdiskuterad scen).
 
Du kan se “Indiana Jones och kristalldödskallens rike” på TV4 ikväll klockan 21:30. Den finns också att streama på Disney+ och SkyShowtime.
 
| 6 april 2024 05:00 |