Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 mars 2024 | 07:00

På TV ikväll: Fares Fares i Oscarsbelönad, kontroversiell thriller med ”rafflande final”

Kathryn Bigelow följde upp sin historiska Oscarsvinst ”The Hurt Locker” med en annan, skicklig skildring av amerikansk militärkultur.
Kathryn Bigelow gjorde Oscarshistoria när hon som första kvinnliga regissör mottog statyetten för krigsdramat ”The Hurt Locker” (2009). Hon fortsatte på samma tema i den kontroversiella, verklighetsbaserade ”Zero Dark Thirty” (2012) som även den blev en Oscarsfavorit.
 
Här följer vi den berömda jakten på Osama bin Ladin och hur man i nästan ett decennium lade ned tid och energi på att spåra den ökända terroristledaren. I slutändan blir det CIA, med agenten Maya (Jessica Chastain, löst baserad på verklighetens Alfreda Frances Bikowsky) som till slut lyckas med uppdraget.
 
I andra roller ser vi Jason Clarke, Joel Edgerton, Mark Strong, James Gandolfini, Kyle Chandler, Chris Pratt och vår egen Fares Fares. Filmen hyllades av (främst amerikanska) kritiker och nominerades till fem Oscars, inklusive Bästa film (den vann för ljudredigering). Den har dock även kritiserats för att vara historiskt inkorrekt, partisk, ha fått tillgång till sekretessbelagd information och sina tortyrscener.
 
Det är dock en sevärd, spännande och välspelad thriller och skildring av ett stycke amerikansk historia. ”Den rafflande finalen tål jämförelser med den i "Argo", trots att man också här vet precis hur det ska gå, och har man sett "The Hurt Locker" så är man införstådd med hur skicklig Kathryn Bigelow är på att skildra amerikansk militärkultur” skrev Jake Bolin i sin recension från 2013.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Zero Dark Thirty”:
Ikväll på Kanal 9 22.00
Tisdag 5 mars på Kanal 5 00.15
Streama på Tele2 Play
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 2 mars 2024 07:00 |