Film

Skribent

Alexander Svensson

6 november 2023 | 07:00

På tv ikväll: Bryan Singers jättesatsning blev en jätteflopp

Trots en fullpackad rollista och grund i kända folksagor så blev det flopp för Bryan Singers fantasyfilm.
2013 tyckte Bryan Singer att det var dags att göra fantasyäventyr av två gamla folksagor: “Jack och bönstjälken” och den något mindre kända “Jack the Giant Killer”. Det var ingen bra idé. Resultatet blev nämligen “Jack the Giant Slayer”, en fantasyfilm med stark rollista, mediokra recensioner och jättelika förluster rent ekonomiskt.
 
För dig som har dålig koll på filmen, folksagorna eller bägge så handlar “Jack the Giant Slayer” om Jack (föga förvånande kanske, hans namn är i titeln), en ung bondpojke som dras in i ett äventyr för att rädda en prinsessa från jättar som bor uppe i skyn. Kanske ingen jätteoriginell story med andra ord.
 
Ett av filmens starkaste kort är den jätteimponerande rollistan. Nicholas Hoult, som då var färsk från rollen som mutanten Beast i “X-Men: First Class” gör huvudrollen som Jack, en roll han sedan gjorde repris på under Singers regi i de två nästföljande X-Men-filmerna. Runt sig har Hoult veteraner som Ian McShane, Bill Nighy, Stanley Tucci och Ewan McGregor.
 
Fulare jättar har man sällan skådat...
 
Kul fakta är att manusförfattaren bakom filmen är ingen mindre än Christopher McQuarrie, mannen som numera mest är känd för att skriva, regissera och producera jättefarliga-nära-döden-ögonblick åt Tom Cruise i “Mission: Impossible”-filmer.
 
 
Trots all talang så blev “Jack the Giant Slayer” som sagt en jätteförlust för Warner Bros. En förklaring som gavs av Vulture var att filmen saknade en ordentlig målgrupp: Singer var (bortsett från sina “X-Men”-filmer) mest känd för att göra vuxenfilm, medan filmen i sig hade en berättelse som i grunden borde appellerat bättre till barn. Resultatet av en regissör som gick hem hos en målgrupp och en story som gick hem hos en annan blev en film som inte fungerade för någon.
 
Platt fall för Jack, med andra ord.
 
“Jack the Giant Slayer” visas ikväll klockan 22:00 på Kanal 9.
 
| 6 november 2023 07:00 |