Film

Skribent

Thomas Linnaeus

1 oktober 2023 | 05:00

På tv ikväll: Vi fick asteroiden Tom Hanks efter denna stjärnspäckade film

I Ron Howards drama “Apollo 13” med  Tom Hanks i huvudrollen, får se hur stjärnan tillsammans med kollegorna hanterar en kris i rymden.
Året var 1995 och Tom Hanks var på toppen av sin karriär. Efter två Oscarsvinster valde
skådisen att göra “Apollo 13”, som visas ikväll på tv. I detta drama får vi följa en rymdfarkost som tvingas återvända till jorden efter att en explosion skett ombord.
 
I huvudrollerna ser vi förutom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise samt Ed Harris. En imponerande rollista som doftar härligt 90-tal. Året innan hade Sinise och Hanks tillsammans gjort “Forrest Gump” och senare syntes även duon i “Den gröna milen”.
 
 
På registolen sitter Ron Howard, som gav Hanks huvudrollen eftersom att han visste om skådespelarens intresse för rymden. Howard själv ansträngde sig för att göra filmen så trovärdig som möjligt, och därför fick NASA vara med och vara konsulter under produktionen.
 
Efter att filmen hade premiär, fick huvudpersonen asteroiden 12818 Tomhanks uppkallad efter sig. Denna himlakropp har en imponerade diameter på ungefär 5 km. Dessvärre har resten av rollistan inte fått denna ära - ännu.
 
“Apollo 13” visas ikväll kl. 22.00 på Kanal 9. Vill du annars streama den finns filmen att se på SkyShowtime.
| 1 oktober 2023 05:00 |