Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

23 december 2023 | 05:00

Dagens tv-tips: Otippad regissör skapar filmmagi i den snyggaste "Harry Potter"-filmen

Efter två succér med Chris Columbus i registolen var det dags för Warner Bros. att skaka om maskineriet och få in lite nytt kreativt blod inför den tredje filmatiseringen. "Harry Potter och fången från Azakaban" är enligt många fans en av de bättre, om inte den bästa boken i serien och förväntningarna var inte direkt låga på filmen.
När Alfonso Cuarón ("Children of Men", "Gravity") blev erbjuden att regissera den tredje "Harry Potter"-filmen hade han varken sett föregående filmer eller läst en enda bok. Vännen Guillermo del Toro ("Pans Labyrint") sa "var inte korkad, läs dom genast" och som vi vet blev det Cuarón som fick jobbet. 
 
De obehagliga fängelsevakterna som vaktar trollkarlsfängelset Azakaban introduceras för första gången i serien. För att fånga rätt känsla bestämde sig det kreativa teamet tillsammans med Cuarón att filma dom under vatten - något som visade sig vara både tidskrävande och kostsamt. Dock inspirerades man utav det flytande, svävande rörelser som mantlarna fick under vatten och återskapade rörelserna med hjälp av CGI. 
 
 
Under Cuaróns regi fick den tredje filmen en annorlunda och mer vuxen ton, och det visuella kom att ändra hur resten av serien skulle se ut och utvecklas. I "Harry Potter och fången av Azkaban" finns det så många animerade smådetaljer genom hela filmen att det är ytterst svårt att hitta en enda "naturlig" scen. 
 
Michael Gambon och Gary Oldman gör sin debut i Wizarding World som rektorn Albus Dumbledore och fången Sirius Black. Medan Oldman var ett välkommet tillskott blev Gambon snabbt en vattendelare bland fans. Ian McKellen (Gandalf från Ringen-filmerna) hade tydligen fått en förfrågan om att gestalta Dumbledore men tackade nej, delvis på grund av att Richard Harris (Dumbledore i film 1 & 2) kallat honom för en "förskräcklig" skådespelare. 
 
 
Här kan du se "Harry Potter och fången från Azkaban": 
 
• Ikväll 18:10 på TV3
• Söndag 10:25 på TV3
• Streama på Viaplay eller HBO Max
• Hyr/köp på SF Anytime eller Itunes 
| 23 december 2023 05:00 |