Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 november 2023 | 12:00

En av årets bästa nya svenska tv-serier: "Ondskan" finns nu att streama!

TV4 tar oss tillbaka till en gripande berättelse, som utspelar sig i en helt fruktansvärd internatskola på 50-talet.
Det har gått 20 år sedan Jan Guillous hyllade "Ondskan" adapterades till Oscarsnominerad långfilm. Nu har hans bok även blivit en tv-serie. I vår recension som släpptes idag så hyllas serien som "en minst lika gripande och aktuell berättelse som för tjugo år sedan". Och jag kan inte göra annat än att hålla med.
 
Eftersom det inte var jag själv som skulle recensera "Ondskan" så hade jag fram tills igår inte givit serien en chans än. Men när jag blev ombedd att skriva en kort nyhet om streamingsläppet så tänkte jag att det givetvis vore bäst att åtminstone ge det första avsnittet en chans. Några timmar senare hade jag sett hela säsongen, eftersom det var helt omöjligt för mig att sluta titta. Precis som för 20 år sedan när långfilmen lärde oss vad "kamratuppfostran" kunde betyda på en internatskola.
 
Serien utspelar sig på 50-talet och kretsar kring Erik Ponti (Isac Calmroth), som skickas till internatskolan Stjernsberg då han har haft svårt att hålla sig borta från slagsmål och andra dumheter. Han har dessutom växt upp med en fruktansvärda pappa (spelad av Gustaf Skarsgård) som misshandlat honom varje dag sedan tre års ålder. När det visar sig att den kamratuppfostran som utförs på internatskolan innebär både fysisk och psykisk misshandel, så blir den redan härdade Erik en ovanligt svår nöt att knäcka.
 
 
Idag släpps de två första av säsongens totalt sex avsnitt hos TV4 Play+, från och med den 16 november börjar serien även att visas på tv-kanalen TV4. För mig är det här en av årets bästa svenska tv-serier. Och det råder därför ingen tvekan om att det här är en tv-serie som verkligen förtjänar att ges en chans.
 

Läs också: 7 helt nya svenska tv-serier som du inte får missa i höst

 
Kommer du att ge "Ondskan" en chans på TV4? Kommentera gärna nedan!
| 2 november 2023 12:00 |