Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 maj 2024 | 19:00

Nu på HBO Max: En av tidernas mest älskade musikaler kom 1952 - "en magisk feelgoodfilm"

Plats #88 på IMDB:s topplista.
Ska man tro "Singin' in the Rain" går allt att säga med en sång och dans. Om du inte tror mig, se filmklassikern från 1952 och bli övertygad du också.
 
Det här är en romantisk komedi som utspelar sig i Hollywood under 1920-talet och skildrar övergången från stumfilm till "talkies", alltså ljudfilm. Det inenbär dock ett problem för stumfilmsstjärnan Don Lockwood, som pratar med bräkande New York-accent. Där finns också hans bäste vän Cosmo Brown, och Kathy som Don faller för.
 
 
Danskungen Gene Kelly spelar mot Donald O'Connor och blott 19-åriga Debbie Reynolds (Star Wars-stjärnan Carrie Fishers mamma, för övrigt) i en svängig musikalklassiker som hör till genrens allra bästa och mest älskade. Snyggt koreograferade Technicolor-scener blev en av inspirationskällorna för Greta Gerwigs "Barbie".
 
Filmen ligger på 88:e plats på IMDB:s välkända topp-250, och om inte det övertygar fick den också högsta betyg på MovieZine: "Alla borde unna sig att se den här filmen flera gånger om året, eller kanske varje gång man är lite nere. Ett bättre och mer magiskt glädjepiller finns inte" skriver Lisa Olsson.
 
Mer än 70 år på nacken, men feelgoodglädjen smittar av sig än idag. Nu kan du åter streama "Singin' in the Rain" på svenska HBO Max.
 
| 7 maj 2024 19:00 |