Serie

Skribent

MovieZine

16 november 2023 | 15:40

"En av årets bästa svenska serier" - nu kommer "Ondskan" på TV4

Het seriestart på TV4 ikväll. Tyck till om "Ondskan"-premiären i kommentarerna!
En efterlängtad seriestart: ikväll börjar "Ondskan" sändas i TV4. Prenumeranter på TV4 Play har redan fått lite förtur på de första avsnitten, och nu ska den omtalade dramaserien nå ut till en bredare publik.
 
"Ondskan" bygger på den hyllade romanen av Jan Guillou, en delvis självbiografisk berättelse om en ung grabb som börjar på en ny internatskola där våldet är vardag. Boken filmades redan för 20 år sedan i Mikael Håfströms regi. Förhoppningen är att tv-serien ska dyka ännu djupare i historien om 16-årige Erik Ponti och hans problemfyllda år på internatskolan Stjernsberg.
 
Men varför göra om en utmärkt film? Seriens regissör Erik Leijonborg svarar:
 
- Därför att frågorna är universella. Tanken var att ge den här gamla klassikern en ny vinkling, även om man kanske inte ser det i första avsnittet. Under inspelningen i Litauen bröt också kriget i Ukraina ut. Det blev ännu mer påtagligt då hur man måste konfrontera de här frågorna och att det inte alltid finns lätta svar på ondskan i sin renaste form.
 
I huvudrollerna syns bland andra Isac Calmroth, Thea Sofie Loch Naess, Gustaf Skarsgård (som även syntes i långfilmen från 2003), Ruth Vega Fernandez och Jens Hultén.
 
 
MovieZines recensent satte en 4:a i betyg till "en träffsäker tolkning av en romanklassiker, som jag säkert tror kommer gå minst lika varmt på skolorna som den tidigare filmatiseringen. Allt är inte perfekt och det finns vissa aspekter av serien som skaver, men i slutändan blir jag minst lika gripen som för tjugo år sedan" skriver Anders Eklöf.
 
"Ondskan" får även tummen upp från vår tv-redaktör Jonatan Blomberg:
 
- Jag fick chansen att kika på hela säsongen inför premiären och håller ”Ondskan” som en av mina favoriter bland årets nya svenska tv-serier. Så tittarna har verkligen något spännande, gripande och upprörande att se fram emot.
 
Se "Ondskan"-premiären ikväll 21:00 i TV4. Eller streama de fyra första avsnitten på TV4 Play+.
 
 
Har du redan sett det första avsnittet? Tyck till om "Ondskan" i kommentarerna nedan!
| 16 november 2023 15:40 |