Skribent

Alexander Kardelo

19 oktober 2023 | 14:00

Netflix VD: "Vi vill få ett slut på strejken, men..."

Ett nytt krav från skådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA satte stopp för de senaste förhandlingarna.
Sedan början av mah är Hollywood i strejk. Det började med missnöjda manusförfattare, och i somras anslöt sig skådespelarna. De förstnämnda har löst nya avtal med filmindustrins stora studios och streamers, men skådisarnas fackförbund är ännu inte nöjda.
 
Hos Netflix VD Ted Sarandos kan man ana en viss frustration:
 
- Vi vill inget hellre än att lösa det här och få alla tillbaka i arbete. Det är sant för Netflix och för alla andra medlemmar i AMPTP, sade han under ett aktieägarmöte igår.
 
Ett tag såg det lovande ut med nya förhandlingar, men nu har båda parterna varit tysta i över en vecka. Sarandos klagar på att fackförbundet SAG-AFTRA kräver att varje streamingtjänst betalar en avgift baserad på antalet prenumeranter, skriver Deadline.
 
- Vi spenderade många timmar med SAG-AFTRA de senaste veckor, och vi var väldigt optimistiska över våra framsteg. Men mot slutet av vår sista session tillsammans kom facket med ett nytt krav... en avgift som baseras på antalet prenumeranter orelaterat till tittarframgångar, och det förstörde tyvärr vårt momentum.
 
Klyftorna i den ekonomiska frågan måste lösas innan strejken kan få ett slut. Enligt Variety vill SAG-AFTRA att nöjesindustrin ska betala ut 500 miljoner årligen i bonusar (så kallade residuals) för populära filmer och program. AMPTP kan gå med på 20 miljoner dollar.
 
Nu återstår det att se när parterna möts igen. Netflix-bossen hoppas på en snabb lösning (som inte gör honom urfattig).
 
- Vi är super-engagerade i att få ett slut på den här strejken. Hela industrin tar skada. Så vi behöver hitta ett avtal som respekterar båda sidor så snart vi kan.
| 19 oktober 2023 14:00 |