Film

Skribent

MovieZine

2 december 2023 | 12:00

James Cameron avslöjar: Ett 4 sekunder långt misstag syns i den ikoniska ”Titanic”-scenen

"Tagningen är med i filmen" berättar regissören James Cameron i ett nysläppt bakomklipp.
90-talets stora kärleksdrama slash katastroffilm var på sin tid tidernas dyraste film, med en budget på 210 miljoner dollar. Men oavsett hur mycket man spenderar på en storfilm är det svårt att undvika misstag.
 
För att fira 4K-utgåvan av sin filmklassiker har regissören James Cameron spelat in nytt bakommaterial, och där erkänner han ett tekniskt missöde. Det är inte helt lätt att upptäcka: i den ikoniska ”Jack, jag flyger”-scenen hamnar Kate Winslet och Leonardo DiCaprio ur fokus för en kort stund:
 
- Vi spelade in två tagningar innan vi förlorade dagsljuset. Den första - helt ur fokus. Den andra är ur fokus i ungefär fyra sekunder, sen blir det fokus. Och det är den tagningen som är med i filmen, säger filmskaparen.
 

Kan du se var Jack och Rose hamnar ur fokus?

 
 
På den nysläppta ”Titanic”-skivan finns bakomfilmen ”Titanic: Stories from the Heart” där Cameron och hans skådisar dyker in (höhö) i arbetet med filmen. EW.com berättar att man fick skynda sig för att fånga det magiska kvällsljuset i denna romantiska scen.
 
- Det var hysteriskt, minns Winslet. Jim ropade ”solnedgången är perfekt - kör, kör!” Och plötsligt måste Leo och jag klättra uppför en jäkla stege för att inte missa det. Vi hade bara bara minuter på oss. Gud förbjude att vi skulle börja skratta.
 
Tabbe eller inte, den banbrytande filmen blev ändå tidernas största biosuccé och belönades med 11 Oscars. Den nya utgåvan i 4K Ultra HD släpps i Sverige 11 december och kommer med mängder av nytt extramaterial, och förhoppningsvis fler kul anekdoter som den ovan.
 
 
| 2 december 2023 12:00 |